Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος σήμερα Παρασκευή στις 10.30 το πρωί θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν και χθες κατά την άφιξη του στρατάρχη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου διαμένει.

Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Για την επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη, που θα παραμείνει και την Παρασκευή στην Αθήνα, κινητοποιήθηκαν άνδρες της αντιτρομοκρατικής, της ομάδας Διας, η Τροχαία και άνδρες της ΟΠΚΕ.

Σήμερα όλη προσοχή τόσο από τα ελληνικά όσα και από τα διεθνή μέσα αναμένεται να πέσει στην συνάντηση που θα έχει ο Λίβυος στρατάρχης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην διπλωματική σκακιέρα ήδη υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση με πιο πρόσφατο την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι στέλνει στρατό στην Λιβύη και ερευνητικό σκάφος στις περιοχές της συμφωνίας με την Τρίπολη.

Από την πλευρά της η Αθήνα, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μία καρέκλα στην διάσκεψη του Βερολίνου, που παραδοσιακά έμενε «απρόσκλητη» όλα τα χρόνια, φαίνεται τελικά να μην καταφέρνει να πείσει την Γερμανία.

«Κακώς δεν προσκληθήκαμε. Μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο» είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον Alpha.

Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος της Αθηνάς μία τόσο κρίσιμη στιγμή με την επίσκεψη Χαφτάρ;

Το βράδυ της Πέμπτης ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε την πρώτη του συνάντηση  με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, ο οποίος του μετέφερε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας για ακόμη μία φορά πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι άκυρη, ενώ πρωταρχικός στόχος είναι πάντα η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα λοιπόν θέλει να δείξει με αυτό των κύκλων συναντήσεων πως ακόμη μπορεί να ασκήσει επιρροή και πιέσεις τόσο σε όσους δεν την «κάλεσαν» στη διάσκεψη του Βερολίνου αλλά και να περάσει προς τα έξω το παράδειγμα πως δεν είναι απλώς ακροατής στις πιέσεις και τα παιχνίδια του Ερντογάν.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και με τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο με την Τουρκία για την μεταξύ τους οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει μαζί της.

Τι θέλει να κερδίσει ο Χαφτάρ

Η  επιθυμία του Λίβυου στρατάρχης είναι να αποκτήσει επαφές και αναγνώριση με ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα, η οποία θεωρείται και γείτονας.

Ακόμη ο αντίπαλος του αναγνωρισμένου πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέτ Σάρατζ, που διαφωνεί με το μνημόνιο συνεργασίας της χώρας του με την Τουρκία, δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε συγκεκριμένα σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν

Το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών για μία ακόμα φορά πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη λίγα 24ωρα πριν από την διάσκεψη του Βερολίνου. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα η Γαλλία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ήδη βρίσκεται το αεροπλανοφόρο ενώ στην ομάδα προστασίας μετέχει και ελληνική φρεγάτα. Η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από