Στην αναστολή των εκπαιδευτικών του αποστολών στο Ιράκ προχωρά το ΝΑΤΟ, μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι η εκπρόσωπος της Συμμαχίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ αριθμεί εκατοντάδες μέλη, τα οποία εκπαιδεύουν τις ειδικές δυνάμεις της χώρας ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης προκειμένου να αποτραπεί η επάνοδος του Ισλαμικού Κράτους.

Αποστολή 3.000 αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή

Παράλληλα, πρόσθετα στρατεύματα αποστέλλουν στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ σε μια ιδιάζουσας σημασίας κίνηση, η οποία έρχεται μετά την εξόντωση του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που υλοποιήθηκε με εντολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η εξόντωση του Σουλεϊμανί, διοικητή της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης, Κουντς, προκάλεσε οργή σε Ιράν και Ιράκ. Οι απειλές που εκτοξεύονται για αντίποινα εις βάρος των ΗΠΑ έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ στέλνουν περίπου 3.000 άνδρες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μονάδα, που αναμένεται να ενισχύσουν τους περίπου 750 αμερικανούς στρατιώτες που μεταφέρθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο Κουβέιτ.

Η ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων αντικατοπτρίζει την ανησυχία των ΗΠΑ για ενδεχόμενη αντίδραση του Ιράν σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι. Την ίδια ώρα, όμως, έρχεται σε αντιδιαστολή με την μέχρι τώρα στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Μέση Ανατολή.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή έρχονται καθώς ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι ο ίδιος που έδωσε την εντολή εξόντωσης του Σουλεϊμανί, καθώς είχε σκοτώσει και τραυματίσει πολλούς αμερικανούς και σχεδίαζε να σκοτώσει ακόμη περισσότερους. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πριν από χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά στρατεύματα μεταφέρονται στη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι αμερικανοί πολίτες έχουν πάρει οδηγίες να απομακρυνθούν από τη ζώνη «ανάφλεξης», το Ιράκ.