Ακόμη και ο πλέον ψύχραιμος άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με αμέτρητα άγχη μετά την απόκτηση του πρώτου του παιδιού. Εκτός από την αγωνία για την καλή υγεία και τη σωστή του ανάπτυξη, έρχονται να προστεθούν οι αμφιβολίες για τις ικανότητές μας ως γονείς και για την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε σε βάθος χρόνου στις αυξημένες ανάγκες της οικογένειάς μας.

Αν και είναι αδύνατον να προβλέψουμε το μέλλον, αν κάνουμε ορισμένες προσεκτικά υπολογισμένες κινήσεις είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ένα πλήθος δυσάρεστων εκπλήξεων – για παράδειγμα, σε σχέση με τη στέγαση της οικογένειάς μας. Σε αυτό, έχουμε στη διάθεσή μας και τη βοήθεια του προγράμματος Alpha Κατοικία, του στεγαστικού δανείου από την Alpha Bank, που εξασφαλίζει ότι θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις στεγαστικές μας ανάγκες.

Τι πρέπει να φροντίσουμε μετά τον ερχομό του πρώτου μας παιδιού;

Κινήσεις καριέρας

Ένα σταθερό εισόδημα – ή ιδανικά δύο – είναι ζωτικό για να είστε σίγουροι ότι η οικογένειά σας θα έχει τα απαραίτητα. Αν τα πράγματα στην δουλειά πηγαίνουν καλά, ίσως είναι μια καλή στιγμή να συζητήσετε το ενδεχόμενο αύξησης. Από την άλλη πλευρά, πολλοί γονείς που συχνά συνέχιζαν να εργάζονται μετά τη λήξη του ωραρίου τους, μετά την έλευση του παιδιού τους βλέπουν τα περιθώρια για υπερωρίες να στενεύουν σημαντικά και φοβούνται πως αυτό θα τους στοιχίσει επαγγελματικά. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι η κατάλληλη εποχή να επαναδιαπραγματευτείτε αυτά που έχετε να προσφέρετε: Εφόσον οι ώρες σας πρέπει να μειωθούν, μπορείτε να καταβάλετε προσπάθειες ώστε να αυξήσετε τη δημιουργικότητά σας ή να δημιουργήσετε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα.

Μέσο μεταφοράς

Όσο και να βολεύει η συγκοινωνία στην περιοχή που μένετε, το παιδί κάνει το αυτοκίνητο πιο αναγκαίο από ποτέ. Άλλωστε ειδικά τώρα τον χειμώνα, τα λεωφορεία είναι εστίες μικροβίων. Σε περίπτωση που έχετε ήδη το δικό σας όχημα, ελέγξτε διεξοδικά την ασφάλειά του και φροντίστε να το εξοπλίσετε με παιδικό κάθισμα.

Σπίτι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να θέλετε μια μόνιμη κατοικία τώρα που γίνατε γονείς – πρώτα από όλα, οι αλλεπάλληλες μετακομίσεις είναι ακόμη πιο ψυχοφθόρες όταν υπάρχει και ένα παιδί. Όσο ικανοποιημένοι και αν είστε με το σπίτι που ενοικιάζετε, δυστυχώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα ξαφνικά να πρέπει να το εγκαταλείψετε, είτε λόγω μιας απότομης αύξησης του μισθώματος, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης αποφάσισε πως θα το χρησιμοποιήσει για ιδιοκατοίκηση. Εκτός της πρακτικής πλευράς, υπάρχει και η συναισθηματική: Αγοράζοντας ένα δικό σας σπίτι, η οικογένειά σας θα έχει πάντα πρόσβαση στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι παιδικές αναμνήσεις των μικρών σας. Και βέβαια αργότερα θα περάσει στα δικά τους χέρια.

Φυσικά, το κόστος ενός σπιτιού δεν είναι αμελητέο και οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε μόνοι μας σε αυτό. Το στεγαστικό δάνειο Alpha Κατοικία σας προσφέρει αποκλειστικά προνόμια προκειμένου να αποκτήσετε την πρώτη σας κατοικία, καθώς σας επιτρέπει να διαμορφώσετε το στεγαστικό σας δάνειο σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Επιπλέον, με το Alpha Κατοικία μπορείτε να επιλέξετε οι ίδιοι το επιτόκιο που σας ταιριάζει και είτε να έχετε σταθερή δόση επιλέγοντας σταθερό επιτόκιο από 5 έως 30 έτη είτε να επωφεληθείτε από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς μέσω της επιλογής κυμαινόμενου επιτοκίου που συνδέεται με το Euribor τριών μηνών. Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το ποσό της μηνιαίας δόσης που επιθυμείτε να πληρώνετε στην αρχή του δανείου, το οποίο μπορεί να είναι μειωμένο έως και 50% σε σχέση με την κανονική σας δόση.

Τέλος, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το πρόγραμμα «Προσαρμόζω τη Δόση μου» των Alpha Δανείων Κατοικίας, που σας επιτρέπει να καθορίσετε ανά πάσα στιγμή τη δόση του στεγαστικού σας δανείου, αν το εισόδημά σας παρουσιάσει παροδικές μεταβολές. Έτσι, μπορείτε πάντα να είστε βέβαιοι για την ικανότητά σας να φανείτε συνεπείς.

Προϋπολογισμός

Η πλήρης επίγνωση των εξόδων σας έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Σημειώστε όλα τα πάγια έξοδά σας σε ένα χαρτί – αυτή είναι και μια καλή στιγμή για να δείτε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να αφαιρεθεί. Προσπαθήστε να αποταμιεύετε ένα ποσό κάθε μήνα, για την περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο ή μια απότομη αλλαγή στη ζωή σας. Ίσως είναι καλή ιδέα να ανοίξετε και έναν λογαριασμό καταθέσεων στο όνομα του παιδιού.

Ξέρουμε ότι τα έξοδα της ανατροφής του δεν σας αφήνουν περιθώρια για πολλές οικονομίες. Γι’ αυτό το Alpha Κατοικία σας χαρίζει επιβράβευση Bonus μέσω της παροχής κάρτας Χρυσή Alpha Bank Bonus Visa, με προνομιακή διπλάσια αναλογία συλλογής πόντων και δώρο καλωσορίσματος 20.000 Bonus πόντους.

Ασφάλεια Υγείας

Τα έξοδα του παιδιάτρου δεν είναι αμελητέα υπόθεση. Μια ιδιωτική ασφάλεια υγείας μπορεί να μειώσει το κόστος των εξετάσεων, αλλά και να εξασφαλίσει ότι το παιδί σας θα έχει στη διάθεσή του την καλύτερη διάγνωση σε περίπτωση που προκύψει κάποιο απρόοπτο. Το Alpha Κατοικία προσφέρει δωρεάν ασφάλιση για κάθε παιδί σας έως την ηλικία των 16 ετών μέσω του προγράμματος Alpha Υγεία για Όλους Classic, για όλη τη διάρκεια του δανείου.