Μπορεί οι φαν του Star Wars να τσακώνονται για το αν είναι καλές οι όχι οι τελευταίες ταινίες της σειράς, αλλά σε ένα πράγμα συμφωνούν: χειρότερη ταινία όλων είναι ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων που δεν προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους, το «The Clone Wars» του 2008. Η βαθμολογία χρηστών στο Internet Movie Database είναι ένα καθόλου τιμητικό 5,9/10.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον πιλότο της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε από το 2008 έως το 2014 και αγαπήθηκε πολύ από τους φαν, καλύπτοντας το κενό ανάμεσα στις πρίκουελ ταινίες «Η Επίθεση των Κλώνων» και «Εκδίκηση των Σιθ». Γιατί όμως έχει τόσο χαμηλή βαθμολογία;

Την απάντηση δίνει το Honest Trailer του «The Clone Wars», που μας δείχνει πόσο κακό είναι το animation (η ίδια κίνηση των χαρακτήρων όταν σταυρώνουν τα χέρια τους επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στο τέλος πολλών σκηνών), πόσο κακές οι ερμηνείες, πόσο αδιάφορη η υπόθεση και πόσο λάθος ο χειρισμός κάποιων χαρακτήρων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ασόκα Τάνο, που στην ταινία είναι αχώνευτη ενώ με τη σειρά έγινε ένας από τους αγαπημένους Star Wars ήρωες όλων των εποχών.

Πάντως ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντέιβ Φιλόνι κατάφερε όχι μόνο να σώσει την παρτίδα βελτιώνοντας πολύ τη σειρά που ακολούθησε, αλλά μας χάρισε φέτος και μια ακόμα καλύτερη, το «The Mandalorian» του Disney+, που δημιούργησε μαζί με τον Τζον Φαβρό.