Ξεκινάει σήμερα η πίστωση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών αμυγδάλων και καπνού (ποικιλιών Κατερίνη και Μπασμάς) που αφορά την αποζημίωση κατόπιν καταστροφών από καιρικά φαινόμενα και άλλους παράγοντες, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε εντός της ημέρας να αποζημιωθούν και οι ροδακινοπαραγωγοί και νεκταρινοπαραγωγοί που οι καλλιέργειές τους έχουν επίσης υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τον υπουργό Μάκη Βορίδη, ο οποίος ενέκρινε την εκταμίευση των αποζημιώσεων την περασμένη εβδομάδα, το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 19.255.000 ευρώ, από τα οποία θα επωφεληθούν 3.500 αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί αμυγδάλων θα ενισχυθούν με το ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα, οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών θα ενισχυθούν με τα ποσά των 70 και 50 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οι παραγωγοί των ποικιλιών καπνού Κατερίνη και Μπασμάς (στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Γρεβενών, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων, Φλώρινας και Χαλκιδικής) θα ενισχυθούν με το ποσό των 50 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο Βορίδης

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Βορίδης σημείωσε ότι «το υπουργείο συνδράμει τον έλληνα παραγωγό με κάθε αποζημιωτικό μέσο που διαθέτει και εργάζεται για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων». Εν τω μεταξύ, κατατεθειμένα στους λογαριασμούς των δικαιούχων βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα τα συνολικά 1,1 δισ. ευρώ ενισχύσεων που αφορούν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες πληρωμών. Συγκεκριμένα πρόκειται για υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης ύψους 331.387.079,73 ευρώ σε 594.827 δικαιούχους, πράσινη ενίσχυση ύψους 512.022.250,70 ευρώ σε 595.971 δικαιούχους, ενίσχυση για τους νέους αγρότες ύψους 33.191.243,44 ευρώ σε 77.469 δικαιούχους καθώς και εξισωτική ενίσχυση ύψους 234.738.252,13 ευρώ σε 387.808 δικαιούχους για το μέτρο 13 του 2019.

«Μεριμνήσαμε, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως οι ενισχύσεις στους αγρότες μας και μάλιστα καταφέραμε να το πράξουμε νωρίτερα του αναμενομένου, προκειμένου τα χρήματα αυτά να φτάσουν στους δικαιούχους πριν από την αργία των Χριστουγέννων. Θέλω να συγχαρώ προσωπικά όλους όσοι συνέδραμαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στους εποπτευόμενους οργανισμούς» τόνισε σχετικά ο Βορίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πληρωμή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μία μόλις ημέρα (18 Δεκεμβρίου). Κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της διαδικασίας, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι τα χρήματα κατεβλήθησαν νωρίτερα του αναμενομένου, καθώς ο Βορίδης έδωσε εντολή επίσπευσης της διαδικασίας, ώστε οι δικαιούχοι παραγωγοί που διατηρούν λογαριασμό εκτός της τράπεζας Πειραιώς να λάβουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, όπως και συνέβη.