Η «άγνωστη» τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού (με πυρίτιδα σε μεταλλικό σωλήνα) στις 7 Απριλίου 2018 στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε, λίγες ημέρες αργότερα, η διεθνής οργάνωση αντιεξουσιαστών ITS (Ατομικιστές που Τείνουν στο Αγριο), βρίσκεται εκ νέου στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα κι από την ανεύρεση πανομοιότυπου εκρηκτικού μηχανισμού, τα ξημερώματα της Δευτέρας, κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την επίθεση του 2018.

Από τη Χιλή

Η ίδια οργάνωση, η οποία φαίνεται ν’ αποτελεί ελληνικό παράρτημα «οικοτρομοκρατών» που ξεκίνησαν τη δράση τους το 2011 από τη Χιλή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, είχε προχωρήσει και σε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης – χωρίς πάλι προειδοποίηση – στις 27 Δεκεμβρίου 2018 στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, όπου είχαν τοποθετήσει πυρίτιδα σε μεταλλικά κουτιά κι είχαν βάλει δεκάδες καρφιά, όπως ακριβώς και στην τωρινή βόμβα που δεν εξερράγη στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου!

Χωρίς πάλι προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Ομως από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξετάζονται κι άλλα σενάρια για τους ενόπλους που υποκρύπτονται πίσω από την εν λόγω απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στου Ζωγράφου.

Ετσι ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια νέα οργάνωση, με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του δικαστικού λειτουργού Ισίδωρου Ντογιάκου τον Νοέμβριο του 2018. Ακόμη εξετάζεται αν πρόκειται για μια νεότερη εκδοχή της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς (είχε αποστείλει δέμα-βόμβα με καρφιά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας το 2014) που έχει ολοκληρώσει τη δράση της.

Και όλα αυτά ενώ επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες ίσως θα υπάρξει (αν δεν τελεσφορήσουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.) και επανεμφάνιση της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που έχει ξεκινήσει τη δράση της από τις αρχές του 2013 και προχωρεί σε επιθέσεις τον Δεκέμβριο ή Ιανουάριο. Με κύριο φόβο ότι θα γίνουν στόχος αστυνομικοί λόγω των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και λόγω των καταγγελιών για βιαιότητες στις επετείους του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Η βόμβα που βρέθηκε  – ύστερα από την παρατηρητικότητα αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. – στον μαντρότοιχο της Πανεπιστημιούπολης, απέναντι από το ΑΤ Ζωγράφου, περιείχε πυρίτιδα, καθώς επίσης και δεκάδες καρφιά. Με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν «για ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσε πέρα από ζημιές να έχει προκαλέσει και θύματα, καθώς δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα». Πλέον η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει υλικό καμερών για να εντοπίσει τις κινήσεις των δραστών.

Η οργάνωση ITS

Στις 29 Απριλίου 2018 η οργάνωση ITS, που εμφανίστηκε με την επιμέρους ονομασία Νυκτερινοί Κυνηγοί, ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην Πανεπιστημιούπολη.

Στο κείμενο ανέφερε «χωρίς να γράψουμε σελίδες ολόκληρες με πομπώδες περιεχόμενο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την τοποθέτηση ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού αποτελούμενου από έναν μικρό μεταλλικό σωλήνα γεμισμένο με μπαρούτι, δύο γκαζάκια των 500 mg και ένα πλαστικό μπουκάλι με δύο λίτρα βενζίνη στη Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών τα ξημερώματα της 7ης Απριλίου. Αυτή τη φορά ο μηχανισμός έγινε αντιληπτός από τον ρουφιάνο σεκιουριτά της σχολής, ο οποίος κάλεσε τους μπάτσους».

Σε εκείνη την προκήρυξη συμπλήρωναν ότι είχαν κατασκευάσει τη βόμβα με ειδικό ενδιαφέρον ώστε να μην αφεθούν αποτυπώματα, ίχνη DNA κ.λπ. Λίγους μήνες αργότερα η ίδια οργάνωση είχε παρουσιαστεί σαν Εικονοκλαστική Σέχτα της ITS κι ανέφερε «την Πέμπτη, 27 Δεκέμβρη, αφήσαμε μια βόμβα στην πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Διονύσιου, στην καρδιά της Αθήνας».

Για να συμπληρώσει «το χριστουγεννιάτικο μας δώρο ήταν φτιαγμένο από ένα κουτί που περιείχε ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού γεμάτο με πυρίτιδα το οποίο είχε πάνω του κολλημένα καρφιά και ήταν δεμένο με σύρμα πάνω σε 2 μπουκάλια γεμάτα βενζίνη».

Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει την περίπτωση εκρηκτικού μηχανισμού, πάλι με χρήση πυρίτιδας, στην πίσω πλευρά του δικαστηρίου της Σχολής Ευελπίδων που είχε αναλάβει η οργάνωση Κύκλος Ασύμμετρου Μητροπολιτικού Πολέμου / FAI-FRI. Η συγκεκριμένη ενέργεια αναφέρθηκε ως ένδειξη αλληλεγγύης σε κρατούμενους αναρχικούς αλλά και στις τότε εκκενώσεις των υπό κατάληψη κτιρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.