Δεκάδες άριστα οργανωμένοι εμπρησμοί εταιρειών, ξενοδοχείων κι εργοστασίων έχουν καταγραφεί από την Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια. Ο εμπρησμός, σύμφωνα με τις Αρχές ασφαλείας, προ δέκα ημερών σε πολυτελές ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού είναι ένα μικρό δείγμα δράσης των αφανών «εμπρηστών της πόλης».

Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, ομάδες ποινικών, ιδιωτικών υπαλλήλων, μελών εταιρειών security μέχρι και… πυροσβέστες πυρπολούν κτίρια για λόγους εκδίκησης, είσπραξης αποζημιώσεων ή έχοντας κι άλλα κίνητρα. Μάλιστα ορισμένες φορές έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι εμπρησμοί διευκολύνονται μέσω Ιντερνετ κι από παρεμβάσεις που γίνονται σε συστήματα καμερών κ.λπ. για να εξαϋλώνονται τα ίχνη των εμπρηστών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι για να δικαιολογηθεί η κακόβουλη ενέργεια υπάρχει επίκληση επιθέσεων «αντιεξουσιαστών», οι οποίοι ασφαλώς καμία σχέση δεν έχουν με το παιχνίδι συμφερόντων γύρω από καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα εντυπωσιακά αυτά δεδομένα καταγράφονται σε άγνωστες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από την Πυροσβεστική, την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τις δικαστικές Αρχές για εμπρησμούς σε μεγάλες επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα κ.λπ. προκειμένου να εισπραχθούν ασφάλιστρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Με στελέχη των διωκτικών Αρχών να μιλούν για μια αφανή εγκληματικότητα κι έναν άγνωστο κόσμο με μεθοδεύσεις επιχειρηματιών, με επαγγελματίες εμπρηστές και με παρασκηνιακές συνεννοήσεις.

Αποζημιώσεις

Κάθε χρόνο υπολoγίζεται λοιπόν ότι εκδηλώνονται περίπου 20.000 έως 25.000 αστικές πυρκαγιές (σε σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ.) με ζημιές της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με μελέτη του πρώην ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής Αδριανού Γκουρμπάτση, ποσοστό της τάξης του 1,5% αποδίδεται σε εμπρησμό εκ προθέσεως.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι σημειώνονται άνω των 200 εκτεταμένων πυρκαγιών σε εταιρείες, εργοστάσια, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα κ.λπ., όμως και πάλι το ποσοστό των εμπρησμών που διαπιστώνονται μετά βεβαιότητος δεν υπερβαίνει το 5%. Σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, οι καλύψεις πυρός ανέρχονται ετησίως περίπου στα 400 εκατ. ευρώ και τα ποσά που καταβάλλονται είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Μία από τις πιο ενδεικτικές υποθέσεις αναφερόμενου οργανωμένου εμπρησμού είναι αυτή μεγάλου εμπορικού κέντρου στην περιοχή των Τρικάλων, τον Ιούνιο του 2009. Το εμπορικό κέντρο που είχε και αίθουσες κινηματογράφου είχε καταστραφεί ολοσχερώς, με το ύψος των ζημιών να είναι της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής άρχισαν να υποψιάζονται ότι πρόκειται για δόλια ενέργεια επειδή υπεύθυνοι του εμπορικού κέντρου λίγο καιρό νωρίτερα είχαν ζητήσει αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ η εικόνα από τις δεκάδες κάμερες του χώρου ήταν στις κρίσιμες στιγμές θολή (σ.σ.: σημειώνεται ότι στη φωτιά του ξενοδοχείου στη Λεωφόρο Συγγρού οι κάμερες είχαν περιέργως κλείσει λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά).

Από άρσεις απορρήτου επικοινωνιών προέκυψε ότι ένας εκ των διαχειριστών του εμπορικού κέντρου μέσω σύνδεσης Ιντερνετ – κι ενώ αυτός βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Αθήνας – αλλοίωνε τις καταγραφές από τις κάμερες για να μην αναδειχθεί η εισβολή των εμπρηστών.

Όμως οι κινήσεις τους αποκαλύφθηκαν από μία κάμερα στην ταράτσα του κτιρίου, της οποίας η καταγραφή δεν είχε αλλοιωθεί. Για την υπόθεση αυτή οδηγήθηκαν στο εδώλιο 19 άτομα, από τους οποίους ένοχοι, σε πρώτο βαθμό, κρίθηκαν πέντε (τιμωρήθηκαν με καθείρξεις πέντε έως δέκα χρόνων).

Ακόμη χαρακτηριστική είναι η υπόθεση εμπρησμού κεντρικού καταστήματος εταιρείας στην Ανθούσα τον Φεβρουάριο του 2012 που προκάλεσε ζημιές της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Ο εμπρησμός προκλήθηκε από τουλάχιστον 80 γκαζάκια που πέταξαν άγνωστοι σε διάφορα σημεία του κτιρίου.

Αρχικά επιχειρήθηκε να συνδεθεί η επίθεση με «ομάδα αναρχικών» που συμμετείχε στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας για την ψήφιση του Μνημονίου και η οποία υποτίθεται ότι λοξοδρόμησε προς… Πικέρμι για να κάψει την εταιρεία αθλητικών ειδών.

Ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εμπρησμό με στόχο την είσπραξη αποζημιώσεων από ασφαλιστική εταιρεία, με φυσικούς αυτουργούς μέλη της εταιρείας security που είχαν αναλάβει τη φρούρηση του καταστήματος ύστερα από εντολές των ιδιοκτητών της επιχείρησης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν περιέργως την κρίσιμη ώρα κλείσει τα συστήματα καμερών αλλά και συναγερμού.

Εξαπάτηση ασφαλιστικών εταιρειών

Εντυπωσιακή περίπτωση είναι η προ μερικών ετών σύλληψη αξιωματικών της Πυροσβεστικής με την κατηγορία ότι υποκρύπτονταν πίσω από εμπρησμούς εργοστασίων, αποθηκών κ.λπ. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από πυρκαγιά που είχε σημειωθεί – με χρήση βενζίνης – σε αποθήκη τροφίμων στον Ασπρόπυργο κι από την έκρηξη που έγινε στην αρχή εκδήλωσής της είχε εκτοξευθεί μια πόρτα του κτιρίου και είχε καταπλακώσει το ΙΧ του συγκεκριμένου στελέχους της Πυροσβεστικής.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι υπήρχαν συνεννοήσεις στελεχών της Πυροσβεστικής με δύο ιδιώτες για εμπρησμούς κτιρίων με σκοπό την εξαπάτηση ασφαλιστικών εταιρειών. Με τους ενστόλους να αναλαμβάνουν είτε να αλλοιώσουν τα πορίσματα για τις αιτίες της πυρκαγιάς είτε ακόμη και οι ίδιοι να προχωρούν στους εμπρησμούς!

Χαρακτηριστική είναι ακόμη η υπόθεση, τη δεκαετία του 1990, εμπρησμού σε κατάστημα δερμάτινων ειδών στο Κολωνάκι, ο οποίος αποδόθηκε σε υπάλληλο εταιρείας σφυγμομετρήσεων και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή.

Ακόμη πυρκαγιά που είχε καταστρέψει προ μερικών ετών εταιρεία τροφίμων επιχειρήθηκε να συνδεθεί με υποτιθέμενη εισβολή κακοποιών, οι οποίοι τάχα είχαν κλέψει χρήματα, εμπορεύματα όπως και όλα τα φορολογικά λογιστικά βιβλία.

Όμως από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι όλα ήταν σκηνοθετημένα από τους υπευθύνους της εταιρείας, δεν υπήρχε καμία εισβολή κακοποιών κι όλα στόχευαν στις αποζημιώσεις αλλά και στο να εξαϋλωθούν τα ίχνη φορολογικών απατών.

ΤΑ ΝΕΑ – ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ