Το ένα ακρωτήριο εισβάλλει βαθιά στη θάλασσα του Κέντρου, το άλλο βρέχεται από τα νερά της Δεξιάς. Και στις δύο λωρίδες ξηράς – σε τοπία με διαφορετικά χαρακτηριστικά – αναβοσβήνει τακτικά ο ίδιος φάρος. Είναι τα πολλαπλά σινιάλα με τα οποία προσπαθεί να «ισορροπεί» η κυβέρνηση, θέλοντας προφανώς να απευθύνεται και στις δύο μεριές, με διαφορετική αφορμή και αλλιώτικο τρόπο. Το μαρτυρά ο κυβερνητικός λόγος στις δύο κρίσιμες ατζέντες του Μαξίμου – η μία για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και η άλλη για την οικονομία.

Το αποκαλύπτουν οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ. Και τελευταία το αποτύπωσε με ένταση το συνέδριο της ΝΔ. Γιατί εκεί οι ομιλίες δύο «γαλάζιων» Πρωθυπουργών – νυν και πρώην – και το εσωκομματικό παρατεταμένο χειροκρότημα που αμφότεροι απόλαυσαν, η «πάλη» της λογικής και του συναισθήματος, καθώς και οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά την κομματική διοργάνωση αποτύπωσαν ουσιαστικά τις δύο «φωνές» του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το βήμα του πανηγυρικού συνεδρίου για να ξεδιπλώσει το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ, μιλώντας από τη μία για ένα κόμμα που «δεν ξεχνά τις ρίζες του» και από την άλλη για το νέο δίπολο «πίσω ή μπροστά» που κατά το μητσοτακικό σκεπτικό έχει αντικαταστήσει τα σύνορα «Αριστεράς – Δεξιάς». Ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια σε πανεπιστήμια και γειτονιές, φιλελευθερισμός με κοινωνικό πρόσημο, νέες ιδέες και ανοίγματα έξω από κομματικά τείχη βρέθηκαν στο λεξιλόγιο Μητσοτάκη, που για άλλη μια φορά αναβόσβησε τον φάρο του στο κεντρώο ακροατήριο. Από το ίδιο βήμα επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς να στείλει τα δικά του μηνύματα στην καρδιά του παραδοσιακού, συντηρητικού «ακρωτηρίου» με ατζέντα «λαθρο-εποικισμού», Συμφωνίας των Πρεσπών και ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και με φράσεις όπως ευθεία απειλή, πολιτική αποσταθεροποίησης, χώρα-κλωτσοσκούφι, ευρωγραφειοκρατία. Το γαλάζιο ακροατήριο εντός του συνεδριακού χώρου λάμβανε με ικανοποίηση τα φωτεινά σινιάλα Σαμαρά και χειροκροτούσε σε κάθε «συμμαχητές και συμμαχήτριες» δια στόματος του πρώην πρωθυπουργού.

  • Γιατί ο πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά με ατζέντα οικονομίας
  • Ποιο είναι δημοσκοπικά το ατού του Μητσοτάκη

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση ΝΕΑ Σαββατοκύριακο που κυκλοφορεί