Ο Θέμος Σκανδάμης έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Χειμερία Νάρκη», μας επανασυστήνει στον κόσμο του, με μία φωνή που θέλει να κλέψει κάτι από την ομορφιά και την ησυχία κάποιου, που απλώς στέκεται και κοιτάει τη θάλασσα.

Γι’ αυτό ετοιμάζει μια ζωντανή εμφάνιση την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 22.00 μια ζωντανή εμφάνιση στην «Africana» (Ιεροφάντων 13, Γκάζι).

Νυχτερινά τοπία και ξάστερες προσευχές, με τον ήχο μίας μπάντας πολύτιμων συνεργατών. Γιώργος Λαγογιάννης στα πλήκτρα, Διονύσης Μακρής στο μπάσο, Αλέξανδρος Δανδουλάκης στις κιθάρες, Ορέστης Γκράβαρης στα τύμπανα και η Τώνια Ράλλη στα φωνητικά.

Αυτοσαρκαζόμενος λυρισμός, υπαρξιακά μακροβούτια και στιχουργική αλητεία, σε μία μουσική παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα σε μουσικά και ποιητικά είδη, προκειμένου να γιορτάσει την αφηγηματική δυνατότητα της ύπαρξης.

Ο Θέμος Σκανδάμης μιλάει στα «Νέα» για την εμφάνισή του, τη μουσική του και το νέο του δίσκο.

Στην εμφάνισή σας στην Africana, το κοινό τι ήχους και μελωδίες να περιμένει από εσάς;

Στην Africana θα παρουσιάσουμε κατ’ αρχάς το καινούργιο άλμπουμ, που το χαρακτηρίζει ένας ιδιαίτερα λιτός και ατμοσφαιρικός ήχος. Θέλει να είναι σαν παρηγορητικό χάδι ενός παιδιού που μπορεί να μην καταλαβαίνει τα λόγια σου, αλλά εννοεί απολύτως τον πόνο σου. Θα συνδυαστούν ωστόσο τα καινούργια τραγούδια και με παλιότερα, όπου το ίδιο παιδί περιγελά τελείως τον πόνο προκειμένου να βρει το χώρο να παίξει. Έτσι μέσα από μία μπάντα με εξαιρετικούς μουσικούς προκύπτει ένας ήχος αντιφατικός, δυστυχοχαρούμενος, ελληνικός αλλά και περιπλανώμενος.

Πώς προετοιμάζεστε για την ζωντανή σας εμφάνιση;

Με πρόβες όπως όλος ο κόσμος, και με μια κάποια εσωστρέφεια και ησυχία προκειμένου να  αφουγκραστώ λίγο τα μέσα μου, να γράψω τα κείμενα και να φανταστώ έναν κόσμο.

Τα ποιητικά είδη και η αφήγηση πώς μπλέκονται με τη μουσική σας;

Το τραγούδι από μόνο του είναι ένα ποιητικό είδος, όπως και ένα αφηγηματικό είδος. Είναι η προσπάθεια να συνδυαστούν αυτά τα δύο με τη μουσική. Είναι φόρμα απλή μεν αλλά απαιτητική, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά πρέπει να φτιάξεις έναν μικρό κόσμο, ένα ον ζωντανό που να υπάρχει ανεξάρτητα από τον δημιουργό του. Προκειμένου δε να φτιαχτεί μία παράσταση με τραγούδια, πρέπει και μεταξύ τους να δημιουργούν μίαν αφήγηση, έστω αδιόρατη. Μία διαδρομή, που διανύουμε όλοι μαζί, μουσική και κοινό, και βγαίνουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων στην άλλη άκρη, κατά τι ανανεωμένοι. Τουλάχιστον ως προς το βλέμμα.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε νέο δίσκο. Πώς θα τον χαρακτηρίζατε;

Είμαι πολύ περήφανος για το νέο αυτό μου τέκνο. Είναι ένα τρελό παιδί, όπως και τα προηγούμενα, μάλλον εσωστρεφές, που του αρέσει να κολυμπάει τις νύχτες γυμνό κάτω από τα αστέρια.

Γιατί του δώσατε το όνομα Χειμερία Νάρκη; Έχει ίσως μια συμβολική διάσταση για την κατάστασή σας;

Η Χειμερία Νάρκη είναι μία πολύ τρυφερή κατάσταση, απαραίτητη για την επιβίωση των ειδών. Επίσης μου αρέσει πολύ να φαντάζομαι τι βλέπουν μέσα στον μεγάλο ύπνο τους αυτά τα φίδια, οι χελώνες, οι αρκούδες. Άραγε μέσα σ’ αυτό το διαρκές όνειρο είναι πάλι καλοκαίρι;

Ποια στοιχεία λειτούργησαν ως έμπνευση για τα νέα σας κομμάτια;

Η βουή της πόλης, η σιωπή της Θάλασσας, η αγάπη και η απουσία της, η μουσική η ίδια.

Γιατί επιλέξατε ως κύριο μέσο απεύθυνσης την ψηφιακή αγορά και τα φυσικά αντίτυπα του cd σας γίνονται συλλεκτικά;

Δεν υπάρχουν φυσικά αντίτυπα σε CD.Νομίζω ότι η εποχή του CD σαν υλικού φορέα της μουσικής έχει παρέλθει. Δεν ξέρω κανέναν που να αγοράζει CD, όσο για τα CD players δεν ξέρω κανέναν που να επισκευάζει κάποιο αν του χαλάσει. Στο αυτοκίνητο ακόμα πολλοί ακούν CD μα και αυτοί μπορούν να “κάψουν” ένα της αρεσκείας τους όπως κάναμε παλιά με τις κασέτες. Έτσι μου φάνηκε το πιο λογικό να κυκλοφορήσω τη δουλειά μου αυτή ψηφιακά, και κατόπιν παρότρυνσης του “Μικρού Ερωτικού” και του Σπύρου Χώλη, να γίνει και μία μικρή έκδοση σε 100 συλλεκτικά αντίτυπα βινυλίου, μια και αρκετοί ακροατές έχουν επιστρέψει σε αυτό, και σαν σχήμα δίνει τη δυνατότητα για μια ολοκληρωμένη εικαστική προσέγγιση. Έτσι μπόρεσε ο φίλος και εξαιρετικός καλλιτέχνης Sam3 να σχεδιάσει ένα υπέροχο εξώφυλλο, αλλά και πολλά άλλα σχέδια που κοσμούν την έκδοση. Επιχειρούμε ίσως κάπως με αυτόν τον τρόπο, να επανεφεύρουμε την μαγεία του καλλιτεχνικού αντικειμένου.