Η Alpha Bank γιορτάζει φέτος τα 140 χρόνια ιστορίας, δραστηριότητας και αδιάλειπτης παρουσίας, τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Κι όμως, μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να μην «γεράσει» καθόλου, χάρη στην επιμονή της στην πρόοδο και την καινοτομία. Άλλωστε, ήταν παρούσα σε όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που ώθησαν την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά.

Εδώ και 140 χρόνια είναι εδώ

Το 1879, ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος ιδρύει στην πόλη της Καλαμάτας έναν μικρό εμπορικό οίκο, ο οποίος σύντομα επεκτείνεται και σε τραπεζικές εργασίες. Και έτσι εκκινεί η ιστορία της Alpha Bank, την ίδια χρονιά που ο Τόμας Έντισον εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Έκτοτε ήταν πάντα παρούσα στις εξελίξεις – και πολλές φορές τις κινούσε η ίδια.

Στην δεκαετία του 1910, τα αυτοκίνητα αρχίζουν να υπερβαίνουν για πρώτη φορά σε αριθμό τις άμαξες. Την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα το 1916, ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος προχωρά στο πιο αποφασιστικό επιχειρηματικό του βήμα, ιδρύοντας την Τράπεζα «Ι.Φ. Κωστόπουλου και Σία», η οποία το 1918 θα μετατραπεί στην Ανώνυμη Εταιρεία «Τράπεζα Καλαμών». Μέχρι το 1924, θα έχει συγχωνευτεί με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου, δημιουργώντας την Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως με έδρα την Αθήνα και περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότια Πελοπόννησο.

Πάντα στην καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων

Η Alpha Bank ήταν εδώ όταν η τηλεόραση εξέπεμψε για πρώτη φορά, όταν ο πρώτος δορυφόρος μπήκε σε τροχιά, όταν ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. Όμως η σχέση της με την εξέλιξη και την πρόοδο δεν περιορίζεται στην απλή παρουσία της. Η πορεία της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία ταυτίστηκε με την εισαγωγή ενός πλήθους καινοτομιών που έκαναν πιο εύκολη, αποτελεσματική και αξιόπιστη την τραπεζική εξυπηρέτηση.

Το 1972, η τράπεζα εγκαινιάζει την «υπηρεσία της υπαίθρου», θέτοντας σε λειτουργία κινητά τραπεζικά καταστήματα σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτός ο τρόπος άμεσης εξυπηρέτησης θα συνεχίσει να εξυπηρετεί πλήθος κατοίκων της επαρχίας μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Αργότερα, και συγκεκριμένα το 1983, η Alpha Bank θα γίνει η πρώτη τράπεζα που εγκαθιστά ΑΤΜ, δημιουργώντας και το πρώτο δίκτυο αυτόματης συναλλαγής στην Ελλάδα. Ήδη από το 1992, η λειτουργία των ΑΤΜ της Alpha Bank γίνεται online, επιτρέποντας την εξυπηρέτηση του κοινού ολόκληρο το 24ωρο.

Πολύ πριν διαδοθεί η οικιακή χρήση του internet, το 1998, η Alpha Bank εγκαινιάζει πρώτη στην Ελλάδα το Alpha Web Banking, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή τραπεζικών συναλλαγών. Δύο χρόνια αργότερα, εισάγει και άλλη μια πρωτοποριακή υπηρεσία: Αυτή των συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Σε συμφωνία με την παράδοσή της, η Alpha Bank συνεχίζει τη δυναμική της πορεία. Το 2019 διακρίθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Extel Survey, το οποίο αναδεικνύει τους κορυφαίους επαγγελματίες στον ευρωπαϊκό επενδυτικό κλάδο. Τον περασμένο Ιούνιο, βραβεύτηκε ως «Most Active Issuing Bank in 2018 in Greece», από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Έτσι, συνεχίζει να προχωρά μπροστά, περήφανη για την ιστορία της, πάντα με το βλέμμα στο αύριο.

140 χρόνια Alpha Bank. Μέρος της ιστορίας. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.