Με τον «αέρα» της θετικής έκθεσης της τέταρτης έκθεσης μνημονιακής αξιολόγησης θα παρευρεθεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο σημερινό Eurogroup.

Η Ελλάδα και η έγκριση της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) και από την ακύρωση της αύξησης επιτοκίου που είχε επιβληθεί σε μέρος του δανείου του 2ου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς οι αποφάσεις σχετικά με την αξιοποίηση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις θα πάρουν χρόνο.

Η αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων, που φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, για επενδύσεις θα τονώσει την ανάπτυξη και έτσι θα επιτρέψει την ισόποση έμμεση μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ο στόχος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο κ. Σταϊκούρας θα επιδιώξει στο περιθώριο του Eurogroup να χτίσει συμμαχίες με πρόσωπα – κλειδιά των θεσμών προκειμένου ξεπεραστούν οι αντιστάσεις κυρίως των Γερμανών και Ολλανδών πάνω σε αυτό το θέμα.

Στο Eurogroup αναμένεται να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s).

Χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Paolo Gentiloni, τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ενώ σήμερα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του Paschal Donohoe και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από