Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε σημερινή μετάδοση από την προσωπική του ηλεκτρονική πλατφόρμα εξέφρασε τις άπειρες ευχαριστίες του προς τον Ελληνικό λαό και στους φίλους του, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προκάτοχό του Αλ. Τσίπρα, όπως είπε, για τη συμπαράσταση που προσφέρουν στον δοκιμαζόμενο αυτή την ώρα αλβανικό λαό.

Θαύμασα, είπε, τους Έλληνες διασώστες και ελπίζω, πρόσθεσε, κάποια στιγμή να σας μοιάσουμε.

Στους 51 οι νεκροί

Εντωμεταξύ, ο θάνατος σήμερα το μεσημέρι στην εντατική του νοσοκομείου Τιράνων της 20χρονης, ανέβασε σε 51 τον αριθμό των θυμάτων του φονικού σεισμού.

Μέσα σε οιμωγές και ομαδικούς θρήνους που θύμιζαν αρχαίες σκηνές τραγωδιών, οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην τελευταία τους κατοικία τα 8 μέλη της οικογένειας Λιάλια, που έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση λόγω του φονικού σεισμού της τετραώροφης κατοικίας τους στα προάστια του Δυρραχίου. Σ

την νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και χιλιάδες πολίτες.

Από την οικογένεια σώθηκε μόνο ένα 17χρονο αγόρι, το οποίο ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια και μεταφέρθηκε χθες στην Ιταλία για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Οι «ήρωες» άντρες των ΕΜΑΚ

Τόσο ουσιαστική, όσο και σωτήρια αποδείχθηκε η συμβολή των ΕΜΑΚ στη γειτονική Αλβανία, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η ελληνική αποστολή, η οποία επέστρεψε την Παρασκευή στην Ελλάδα, κατάφερε να διασώσει στη γειτονική χώρα δυο ανθρώπους και να ανασύρει επτά νεκρούς.

Μαζί τους ήταν και δύο εκπαιδευμένοι σκύλοι που συμμετείχαν στις έρευνες και οι οποίοι έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανεύρεση αγνοουμένων.

Οι 26 διασώστες μαζί με τους δύο σκύλους τους αφού ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους στην Αλβανία, επέστρεψαν στην Ελλάδα στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Άπαντες ήταν εμφανώς επηρεασμένοι από όσα έζησαν.