Στις 26 Νοεμβρίου τιμάται από την Εκκλησία μας η μνήμη του Οσίου Νίκωνος, πολιούχου της Σπάρτης και προστάτη της Λακεδαίμονος.

Ο Όσιος Νίκων γεννήθηκε μεταξύ των ετών 920 και 925. Καταγόταν από τον Πολεμωνιακό Πόντο, περιοχή της βορειοανατολικής Μικράς Ασίας, και ήταν γιος μεγιστάνα.

Νέος ακόμα άφησε το πατρικό του σπίτι και μόνασε, κηρύσσοντας το λόγο του Θεού στη Μικρά Ασία.

Επειδή τον διέκρινε ιερός ζήλος και μεγάλο χάρισμα διδακτικότητας, γύρισε όλη την Ανατολή ως απεσταλμένος της μονής του κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Ιωάννη του Προδρόμου στις όχθες του Ιορδάνη: «Μετανοείτε».

Μετά την εκδίωξη των Αράβων και την ανάκτηση της Κρήτης από τους Βυζαντινούς, ο Νίκων μετέβη στη μεγαλόνησο, όπου εργάστηκε επί μακρόν για τον εκχριστιανισμό των κατοίκων της.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και την Πελοπόννησο, κατέληξε δε στην πόλη των Λακώνων, τη Σπάρτη, την οποία αγάπησε περισσότερο από την πατρίδα του.

Εκεί κήρυξε το λόγο του Θεού, εκχριστιάνισε τους εγκατεστημένους στον Ταΰγετο Σλάβους, έκανε διάφορα θαύματα και έχτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Η ηθική επιρροή του στους κατοίκους υπήρξε μεγάλη.

Ο Όσιος Νίκων άφησε την τελευταία του πνοή στη Σπάρτη το έτος 998.