Οδηγία για να μην υπάρξει αύξηση εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η εντολή δόθηκε στα πλαίσια της διαδικασίας κατάρτισης του προγραμματισμού των προσλήψεων στη γενική κυβέρνηση το 2020.

«Πάγος» στο εποχικό προσωπικό στο Δημόσιο

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος: «Όσον αφορά στο εποχικό προσωπικό θα πρέπει να αποφεύγεται αύξηση του αριθμού αυτού σε σχέση με το προσωπικό που προσλήφθηκε το έτος 2019».

Έτσι, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να αυξηθεί το πλήθος των προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων στο Δημόσιο το 2020 σε σχέση με το πλήθος που προσλήφθηκε το 2019.

Για τους μόνιμους υπαλλήλους

Όσον αφορά το τακτικό προσωπικό, η ίδια εγκύκλιος αναφέρει πως «η προσπάθεια που καταβάλλεται για την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και ιδίως του λόγου μία αποχώρηση/μία πρόσληψη».

Συνεπώς για κάθε μία αποχώρηση μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου το 2019 θα προκύπτει μία νέα πρόσληψη, επίσης, μόνιμου υπαλλήλου.

Για τους λόγους αυτούς, το ΥΠΕΣ επισημαίνει στους φορείς του Δημοσίου πως πρέπει να προβούν σε «συνετή» και «ρεαλιστική» εκτίμηση των αναγκών τους, με βάση τις «ιδιαιτερότητες» και τις «άμεσες προτεραιότητες» τους, τις «εκτιμώμενες αποχωρήσεις του φορέα και τις επείγουσες ανάγκες προς κάλυψη που θα προκύψουν από αυτές τα επόμενα έτη», προκειμένου η νέα αυτή προσπάθεια να οδηγήσει στον «αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και εφαρμογή της πολιτικής προσλήψεων στο Δημόσιο».

Ποιοι εξαιρούνται από τον ετήσιο προγραμματισμό

Ωστόσο, στην ίδια εγκύκλιο, ο ΥΠΕΣ ξεκαθαρίζει, όσο αναφορά το τακτικό προσωπικό, πως από τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, εξαιρούνται:

– Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε ΟΤΑ α’ βαθμού, που θα διενεργηθούν με την ειδική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 91 του ν. 4583/2018 («Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι”), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

– Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ Βαθμού (σ.σ. Δήμοι) και σε δημοτικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που θα διενεργηθούν με την ειδική διαδικασία του άρθρου 24 του ν. 4479/2017, συμπληρωματικά της 3Κ/2018 προκήρυξης.