Εζησα για να το δω κι αυτό. Το δίδυμο της επιτυχίας Πολάκης – Τζανακόπουλος σε ρόλους αθώας περιστεράς. Τι ήσυχα παιδάκια ήταν αυτά που κάθισαν στα έδρανα της Προανακριτικής. Τι αθώο ύφος σε στυλ πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια.

Και τι σιωπηλή διαμαρτυρία ήταν αυτή; Τι παθητική αντίσταση; Το περίμενες εσύ απ’ τον αψύ Σφακιανό κ. Πολάκη αυτό το μούγκα – βούβα και ραμμένο στόμα; Αλλά κι ο άλλος ο κ. Τζανακόπουλος με τρία τέρμινα θητεία στο Αιγάλεω να του κοπεί η μαγκιά με το μαχαίρι;

Δεν εξηγείται αλλιώς, οι άνθρωποι έχουν πάθει Μαχάτμα Γκάντι καραμπινάτο.

Χαμηλοβλέποντες κι οι δυο σαν άρτι βιασθέντες από μια χουντοεπιτροπή με τη βία μιας πλειοψηφίας περιμέναν υπομονετικά να μπει η βάρβαρη φρουρά να τους πετάξει έξω σηκωτούς. Μόνο που οι βάρβαροι δεν ήλθαν. Τι κρίμα, οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

Φαντάζεστε τον κ. Τζανακόπουλο να τον σέρνουνε οι φρουροί στα μωσαϊκά όξω απ’ την αίθουσα; Καλά, τον κ. Πολάκη δεν θέλω να τον φανταστώ. Με πιάνει ίλιγγος, ζαλίζομαι σαν να με πιάνει η θάλασσα με τα γνωστά σιχαμένα αποτελέσματα.

Ετσι όμως και γινόταν κάτι τέτοιο τι μέλι θα κατάπιναν οι συριζαίοι. Την άλλη μέρα με τη φωτογραφία τους πρώτη σελίδα οι σιδηροδέσμιοι βουλευτές ήρωες μιας μίνι επανάστασης του ’21 θα ενθουσίαζαν τα πλήθη. (Επ’ ευκαιρία, είδατε την κυρία Αγγελοπούλου στη Βουλή; Ιδια ο Δαρείος είκοσι χρόνια νεότερος.) Μάρτυρες άξιοι ενός μνημείου πιο ανατριχιαστικό κι απ’ το μνημείο των νεκρών της ΕΡΤ.

Είναι όμως άξια θαυμασμού κι η συλλογιστική τους. Εμείς, λέει, ήρθαμε εδώ γιατί έτσι μας είπε ο πρόεδρος.

– Μα η πλειοψηφία λέει άλλο.

– Α, εμείς από πλειοψηφία ούτε να τη χέσουμε μετά συγχωρήσεως, εμείς ακούμε τον πρόεδρο.

– Τον πρόεδρο της επιτροπής;

– Οχι, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

– Μα εδώ είναι επιτροπή.

– Ναι, αλλά εμείς είμαστε του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από επιτροπές.

Αυτά μέσα στη Βουλή. Στο περιστύλιο, άλλα. Γιατί η άποψη είναι ανάλογη με τον χώρο όπου βρίσκεσαι. Αλλα μέσα, άλλα έξω, άλλα στο χολ, άλλα στη σάλα, άλλα στην κρεβατοκάμαρα. Δεν μπορείς να πεις στο WC καθίστε να φάμε. Αυτά γίνονται στις ταινίες του Μπουνιουέλ και παίρνουνε βραβείο στις Κάννες, στο «Φάντασμα της Ελευθερίας» συγκεκριμένα.

Ετσι κι ο κ. Τζανακόπουλος μας αποκάλυψε ότι όλο αυτό γίνεται για να μην μπορέσει να καταθέσει ο Φρουζής.

– Μα εδώ είναι ο Φρουζής, τον έχουνε μαντρώσει στο κουβούκλιο και περιμένει να φύγετε εσείς να μπει αυτός.

– Εμείς δεν φεύγουμε.

– Τότε δεν μπαίνει αυτός.

– Αυτός δεν μπαίνει γιατί δεν θέλει η Νέα Δημοκρατία.

– Η Νέα Δημοκρατία θέλει τον Φρουζή.

– Ναι, αλλά δεν θέλει εμάς. Μην τα θέλουνε όλα δικά τους, επειδή έχουνε την πλειοψηφία μαζί με το ΚΙΝΑΛ. Σιγά. Κάναμε εμείς έτσι όταν είχαμε την πλειοψηφία αγκαλιά με τον Καμμένο; Κάναμε χειρότερα. Αλλο αυτό. Μη συγκρίνουμε τώρα ανόμοια πράγματα.

Εκεί απάνω πήρε τον λόγο η λαρυγγόφωνος γυνή, Γεροβασίλη με το όνομα, και είπε:

– Κι αν θέλετε να ξέρετε, εμείς τον Πολάκη θα τον πάμε για πρόεδρο Δημοκρατίας.

Εκεί ακριβώς δεν σταμάτησε μόνο ο νους του ανθρώπου.

Εκεί σταμάτησε κι ο Χρόνος.