Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την προσεχή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αλλά και για τη σχεδιαζόμενη του ΔΕΔΔΗΕ.

Πηγές κάνουν λόγο για εμφάνιση εταιρειών και funds που τοποθετούνται σε υποδομές στο εύρος και στο μέγεθος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπου παρών δήλωσαν 10 επενδυτικά σχήματα με κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο αποκρατικοποιήσεις εποπτεύονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με την πρώτη να κλειδώνει με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και τη δεύτερη να προετοιμάζεται για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ως προς τη θυγατρική της ΔΕΗ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο Χατζηδάκης φέρεται να έχει αποφασίσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, και για την ακρίβεια του 51%. Τα εξεταζόμενα σενάρια περί σπασίματος του δικτύου σε περιφέρειες και ξεχωριστές εταιρείες με σκοπό την είσοδο σε αυτές διαχειριστών και ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας ρεύματος αποκλείστηκαν, καθώς ο χρόνος προετοιμασίας του εγχειρήματος θα ήταν πολύ μεγάλος.

Για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει αναπόσβεστη αξία άνω των 3,5 δισ. ευρώ και επείγεται για επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να εγκατασταθούν οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ρεύματος καθώς και για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα εκσυγχρονίσουν τις γραμμές χαμηλής και μέσης τάσης, χτυπούν την πόρτα τεράστια ονόματα από την ευρωπαϊκή αγορά. Δεδομένες, λένε έγκυρες πηγές των «ΝΕΩΝ», θεωρούνται οι εμφανίσεις της ιταλικής ENEL και κινεζικής εταιρείας, καθώς και η εκδήλωση ενδιαφέροντος γερμανικών εταιρειών διαχείρισης δικτύων διανομής ρεύματος.

Ως προς τη ΔΕΠΑ, οι εκπλήξεις αναμένονται με τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου έχουν περάσει οι συμμετοχές της επιχείρησης στις ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ (Υπόλοιπη Ελλάδα) και ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης). Το Δημόσιο πουλά όλο το ποσοστό του, το 65%, και αναμένεται ενδιαφέρον από την ιταλική Italgas, τη γερμανική EON αλλά και εταιρειών από την Ισπανία.

Το ενδιαφέρον για τα δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου είναι έντονο, καθώς προσφέρουν σταθερά ρυθμιζόμενα έσοδα και συνεπώς ενδείκνυνται για τη σίγουρη απόδοση των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν οι επενδυτές.