Νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων καταφθάνουν πάλι καθημερινά κατά εκατοντάδες. Είναι όμως παγκοσμίως γνωστό ότι η Λέσβος και η Μυτιλήνη, τα… δύο (κατά Τσίπρα) νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου επειδή είναι θάλασσα δεν υπάρχουν (πάλι κατά Τσίπρα) σύνορα, σηκώνουν ήδη μέγα βάρος της κρίσης. Εντελώς δυσανάλογο των ιδίων μα και συνολικά της Ελλάδας που λειτουργεί ως σημείο μόνιμης υποδοχής των δύσμοιρων αυτών ανθρώπων ουδείς εκ των οποίων θέλει να μείνει. Ολοι ψάχνουν απεγνωσμένα πώς να φύγουν.

Και επιτέλους τα καταφέρνουν. Οχι, οι Ευρωπαίοι δεν τους άνοιξαν ξαφνικά τη… φιλόξενη αγκαλιά τους. Απλώς, επειδή τα νησιά εξερράγησαν, η κυβέρνηση παίρνει κάποιους εξ αυτών και τους οδηγεί τώρα στην ηπειρωτική χώρα. Δηλαδή, επειδή άλλες Μόριες δεν χωρούν ούτε στη Μυτιλήνη ούτε στη… Λέσβο, νέες θα στηθούν τώρα σε άλλα σημεία. Και η κυβέρνηση ξαμολάει τους βουλευτές στις επαρχίες για να καλμάρουν το εκλογικό κοινό τους.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μετατρέπεται πλέον οριστικά σε ένα είδος Ellis Island της «ενωμένης», «κοινής» Ευρώπης του 21ου αιώνα, αν και με ουσιώδεις διαφορές από εκείνο των ΗΠΑ που λειτούργησε μέχρι σχεδόν τα μισά του 20ού. Ποια είναι η κυριότερη; Οτι το Ellis Island, το μικρό νησάκι στην είσοδο του Μανχάταν, ήταν σταθμός για να μπουν οι μετανάστες στο αμερικανικό έδαφος, όχι για να μην μπουν και να μείνουν για πάντα εκεί. Ορισμένοι εξ αυτών, μετά τους ελέγχους, ιδίως ιατρικούς τότε, έπρεπε να γυρίσουν αμέσως πίσω – οι εταιρείες που είχαν τα πλοία ήταν υποχρεωμένες να τους πάρουν αμέσως δωρεάν, με το επόμενο δρομολόγιο επιστροφής στην Ευρώπη. Ή περνούσες, ή επέστρεφες: «τρίτη λύση» δεν υπήρχε.

Αυτή την «τρίτη λύση» ανακάλυψε μετά από τόσες δεκάδες χρόνια η σημερινή Ευρώπη: τώρα πια μένεις στο Ellis Island. Και μένεις για πάντα. Στην Αυστρία, η οποία χρηματοδότησε την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια, πλέον, Μακεδονία, μόλις δημοσιεύθηκαν τα τελευταία στοιχεία: οι αιτούντες άσυλο είναι πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα – όχι από την κρίση του 2015, αλλά από το 2010!

Η πολιτική τους εις βάρος των άλλων απέδωσε πλήρως. Αντιθέτως, η Ελλάδα δέχεται ήδη εκ νέου τεράστιες συνεχείς ροές την ώρα που άπαντες στην ΕΕ κάνουν, επίσης εκ νέου, τον βλάκα, ενώ η Τουρκία μας κατηγορεί στους διεθνείς οργανισμούς ότι εδώ ασκείται βία κατά των προσφύγων και των μεταναστών και καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που άπαντες προεξοφλούν ότι βρισκόμαστε ήδη σε μία νέα εκτίναξη των ροών ανάλογη αν όχι οξύτερη εκείνης του 2015.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το ιδιοφυές της σχέδιο να μετατρέψει και άλλα σημεία της Ελλάδας σε Μόριες θα εκτονώσει τουλάχιστον την κατάσταση στην πραγματική. Είναι απορίας άξιον ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς σε χρόνο μηδέν η Μόρια θα έχει γεμίσει ξανά όπως ακριβώς πριν από αυτό τον σχεδιασμό, ο οποίος, το μόνο που θα καταφέρει είναι να μεταφέρει τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων σε άλλα σημεία της χώρας, αλλά και να δώσει ξανά στην ελληνική Ακροδεξιά, που πήρε χρόνια για να ηττηθεί η ίδια και οι μέθοδοί της, την… ελπίδα μιας νέας αρχής. Αυτό θα γίνει. Και τίποτε άλλο.