Ελπιδοφόρα γεωλογική δομή, που πιθανόν να κρύβει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων, έχουν εντοπίσει επιστήμονες πετρελαϊκών εταιρειών σε θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Τα σεισμογραφικά αποτελέσματα βγήκαν προς πώληση σε υποψήφιους επενδυτές και πριν από περίπου έξι χρόνια μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να τα αποκτήσουν προκειμένου να τα επεξεργαστούν, να τα μελετήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Το 2015 τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία βρισκόταν και συνεχίζει να είναι σε αναβρασμό ερευνών και γεωτρήσεων για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, ανέτρεψε το κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου. Το ανακάλυψε η ιταλική Eni και οι ποσότητές του έχουν μετρηθεί σε περίπου 30 τρισ. κυβικά πόδια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι τότε την πρωτοκαθεδρία είχαν εκείνα του Ισραήλ, το «Λεβιάθαν» (22 τρισ. κυβικά πόδια) και το «Ταμάρ» (10 τρισ. κυβικά πόδια).

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν