Από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά οι κολοκυθοκεφτέδες γίνονται εξίσου νόστιμοι και με κίτρινη κολοκύθα. Οι συνταγές μας είναι για παραδοσιακούς κολοκυθοκεφτέδες, αλλά και κιτρινο-κολοκυθοκεφτέδες, με μυρωδικά, που αν τους δοκιμάσετε, θα τους λατρέψετε, και οι οποίοι έχουν θέση στο καθημερινό κι όχι μόνο τραπέζι.

Υλικά

500 γραμμάρια κολοκύθα καθαρισμένη

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κουταλιές σούπας δυόσμο φρεσκοκομμένο

1 αβγό χτυπημένο

2 κουταλιές σούπας κεφαλοτύρι (ή κεφαλογραβιέρα ή μυζήθρα)

3-4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (ή λίγο αλεύρι)

αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι

αλεύρι και ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Για τους κολοκυθοκεφτέδες με κίτρινη κολοκύθα, τρίβουμε πρώτα την κολοκύθα σε μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το δυόσμο, το αβγό και το κεφαλοτύρι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα ή με το χέρι και αλατοπιπερώνουμε το μείγμα. Λίγη λίγη ρίχνουμε τη φρυγανιά έως ότου το μείγμα σφίξει αρκετά ώστε να πλάθεται σε κεφτεδάκια. Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Και σερβίρουμε.

Παραδοσιακοί κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά

1 ½ κιλό μεσαίου μεγέθους κολοκύθια τριμμένα

150 γραμμάρια τυρί τύπου κεφαλογραβιέρας τριμμένο

1 αβγό

1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο

100 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη

1 μάτσο δυόσμο ψιλοκομμένο (χωρίς κοτσάνια)

1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (χωρίς κοτσάνια)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λάδι για το τηγάνισμα

αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι ελαφρά αλατισμένο να στραγγίσει για μισή ώρα και μετά το στύβουμε. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από το λάδι και αλεύρι) και τα ζυμώνουμε καλά με το χέρι. Στο τέλος δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε, αν χρειάζεται. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο την τελευταία στιγμή, πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καλό λάδι με μια πολύ ελαφριά επίστρωση από αλεύρι. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους, με συνοδεία αν θέλουμε σος από γιαούρτι, αγγούρι και λίγο σκόρδο.