Αυξήσεις και αναδρομικά για τις νέες κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θα δοθούν για το διάστημα μετά τις 4 Οκτωβρίου 2019 και θα καταβληθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, πρόκειται για τις αυξήσεις που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ και οι οποίες σε ό,τι αφορά τις νέες κύριες συντάξεις θα προέλθουν από την εφαρμογή αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης που θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου όπως και οι αυξημένες επικουρικές.

Τα αναδρομικά και οι αυξήσεις

Σχετικά με διεκδικήσεις για αναδρομικά που αφορούν προηγούμενα έτη ο Γ. Βρούτσης ξεκαθαρίζει ότι «αναδρομικά στους συνταξιούχους, εάν και εφόσον προκύψουν από αποφάσεις των δικαστηρίων, θα καταβληθούν στο σύνολό τους και μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, προκειμένου να κατατεθεί στις αρχές του επόμενου έτους, θα περιλαμβάνει τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις νέες κύριες συντάξεις, την αποσύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογικό σύστημα καθώς και την άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ, το οποίο είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις επικουρικές.

«Ο κύκλος των δύσκολων και επώδυνων περικοπών στο ασφαλιστικό σύστημα έχει κλείσει οριστικά», τονίζει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις δημοσιονομικές προσαρμογές που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα και οι οποίες, όπως σημειώνει, διασφαλίζουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα εκπληρώνει όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060. «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις», επισημαίνει ο κ. Βρούτσης.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματικές σημαντικές και κρίσιμες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Μεταξύ αυτών, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη που αφορούσε την περικοπή των επικουρικών συντάξεων εξαιτίας αφενός της έλλειψης αναλογιστικής μελέτης και αφετέρου της συσχέτισής τους με τις κύριες συντάξεις για άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ ως αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, για συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, το μέσο μηνιαίο μεικτό ποσό πριν από τον νόμο 4387/16 ανέρχονταν σε 239,4 ευρώ. Με τη διαδικασία του επανυπολογισμού καταβάλλεται μέσο μηνιαίο μεικτό ποσό 187 ευρώ ενώ η συνολική μέση περικοπή είναι 52,5 ευρώ. Από τις 1.204.341 επικουρικές συντάξεις, εκείνες που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ είναι 465.112. Η δαπάνη για την εξάλειψη των περικοπών των επικουρικών συντάξεων στον πρώτο χρόνο εφαρμογής είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα βαίνει μειούμενο για τα επόμενα χρόνια ως την πλήρη εφαρμογή της νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC – National Defined Contribution Accounts) που καθιέρωσα ως υπουργός το 2014. Στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναπτύξουμε για την οικοδόμηση του νέου Ασφαλιστικού, αυτό ακριβώς θα κάνουμε: θα ευθυγραμμιστούμε απόλυτα με τις επιταγές των αποφάσεων της Δικαιοσύνης προχωρώντας σε αυξήσεις μόνο στις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής – διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις υπόλοιπες συντάξεις.

Οι επικουρικές συντάξεις που θα προκύψουν με τη νέα διάταξη θα καταβληθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου και ταυτόχρονα θα δοθούν οι αναδρομικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τις 4/10/2019, ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ.

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις

Με την  ψήφιση του νέου ασφαλιστικού θα γίνει η πρώτη αλλά αναδρομική καταβολή για τις επικουρικές συντάξεις.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ το Σάββατο το πρωί, ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι «το νέο ασφαλιστικό που διαμορφώνουμε στο υπουργείο θα αυξήσει και τις κύριες συντάξεις».

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτυπώνουν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου. Θα διορθώσουμε τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου» τόνισε.

«Το νέο ασφαλιστικό θα το κτίσουμε πάνω στις ραγές των αποφάσεων της δικαιοσύνης για να μην ενέχονται στοιχεία αμφισβήτησης και να μην μπαίνουν σε αγωνία οι συνταξιούχοι» ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

«To εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω της μείωσης της φορολογίας. Ο φορολογικός συντελεστής 22% μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9%, αυτό δίνει αύξηση του διαθέσιμου φορολογικού εισοδήματος των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου και αφορά και τους μισθωτούς και τους ελευθέρους επαγγελματίες έχει μπει στον προϋπολογισμό» σημείωσε.

Για τις επικουρικές ανέφερε ότι υπήρχε παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω, 465.512 συνταξιούχοι είναι πάνω από αυτά τα όρια των 1.300 ευρώ, και θα δουν πραγματικά αύξηση.

«Από 4/10/19, ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε τα χρήματα στους συνταξιούχους, δεν θα δοθούν άμεσα, αλλά τα λεφτά δε χάνονται. Από την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού θα είναι η πρώτη καταβολή, η τρέχουσα, και θα υπάρξει και αναδρομική καταβολή. Τα λεφτά θα επιστρέψουν προς όλους και όλες στο ακέραιο χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση δικηγόρου» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν θα ξαναδούμε μείωση συντάξεων στο ασφαλιστικό η περίοδος των επώδυνων δημοσιονομικών προσαρμογών ανήκει στο παρελθόν» διαβεβαίωσε.

Σταϊκούρας: Τα αναδρομικά θα επιστραφούν

«Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου» δηλώνει σε συνέντευξή του στη Real news ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στα αναδρομικά των συνταξιούχων.