Αφιερωμένο στην Πολωνή Wanda Rutkiewicz είναι το σημερινό Google doodle, καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κατέκτησε την κορυφή του όρους Κ2.

Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1943 στη Λιθουανία από πολωνική οικογένεια και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετακόμισε στη Βαρσοβία. Η ίδια αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ με το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Αμέσως μετά, ασχολήθηκε με την ορειβασία και στις 16 Οκτωβρίου του 1968 έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο που βρέθηκε στην κορυφή του Έβερεστ. Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί και το 1986 πάτησε και στο Κ2, χωρίς βοήθημα οξυγόνου, κάτι που μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει άλλη γυναίκα στον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της ορειβασίας στο Κ2, δύο συνοδοιπόροι της απεβίωσαν.

Το 1992 αποπειράθηκε να ανέβει και στην κορυφή του Κανγκτσενγιούνγκα.

Ο τελευταίος που την είδε ζωντανή ήταν ο Μεξικανός ορειβάτης, Κάρλος Καρσόγιο, όσο επιχειρούσε να φτιάξει καταφύγιο. Αν και βρέθηκε ένα άψυχο σώμα γυναίκας το 1995, τελικά δεν ανήκε στη Ρουτκίεβιτς. Έτσι, το δικό της δεν έχει βρεθεί έως σήμερα και ως ημερομηνία θανάτου της φέρεται η 13η Μαΐου 1992.