Σε περίπου δύο χρόνια από τώρα αναμένεται να είναι έτοιμες οι νέες ταυτότητες, οι οποίες σε συνδυασμό με το gov.gr, τη νέα ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να εκπληρώνουν ψηφιακά συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, με προϋπολογισμό περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολιτης έως το τέλος του έτους.

Οι νέες, έγχρωμες ταυτότητας θα έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης ψηφιακών εγγράφων, προκειμένου να διευκολύνονται οι διοικητικές διαδικασίες, χωρίς τη φυσική παρουσία του πολίτη σε γκισέ.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η διαδικασία εξουσιοδότησης για την οποία οι πολίτες αυτή τη στιγμή είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών προκειμένου να αποδείξουν το γνήσιο της υπογραφής. Με τις νέες ταυτότητες η διαδικασία αυτή θα γίνεται ψηφιακά.

Έρχονται οι δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η διαδικασίας εξουσιοδότησης μέσω υπολογιστή και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο δεν θα περιμένουν, ωστόσο, την άφιξη των νέων ταυτοτήτων έως το 2021.

Έως τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία του το gov.gr, η νέα κεντρική ψηφιακή πύλη η οποία θα συγκεντρώσει σε μία ιστοσελίδα όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, taxisnet, ΕΦΚΑ κτλ).

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, το gov.gr «αποτελεί το κεντρικό σημείο παροχής ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών τις οποίες σωρεύει υποχρεωτικά από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης». Ολοι οι ιστότοποι των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να μεταφερθούν στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης με κατάληξη gov.gr μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr θα παρέχει πληροφορίες ακόμα και σε επίπεδο ηλεκτρονικής διεύθυνσης, δηλαδή θα δίνει οδηγίες για το ποια ιστοσελίδα της δημόσιας διοίκησης πρέπει να επισκεφθούν πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν την κατάλληλη συναλλαγή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η χρήση του gov.gr θα γίνεται με κωδικό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο.