Καλεσμένος στην εκπομπή Citizen One βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου ο ευρωβουλευτής Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου μίλησε για τη γεύση που άφησε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για την πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. από ‘δω και πέρα, καθώς επίσης και για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και πώς αυτό μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν ήταν ένα αποτέλεσμα που μας χαροποιεί», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και εξέφρασε την απορία του σχετικά με το αποτέλεσμα αυτό, καθώς όπως ισχυρίστηκε «δεν κοροϊδέψαμε κανέναν, έπρεπε να αναδείξουν την παράταξή μας ως μια δύναμη συνέπειας». Υποστήριξε πως «το ’17 δόθηκε στο κόμμα μια τεράστια ευκαιρία, η οποία θα οδηγούσε σε μια νέα πορεία που έδειξε να γοητεύει τον κόσμο».

Παρ’ όλ’ αυτά, η προσπάθεια αυτή δεν απέκτησε «ριζοσπαστικά», «θεσμικά» και «βαθιά προοδευτικά» χαρακτηριστικά. Η εξέλιξη αυτή, θεωρεί ο κ. Ανδρουλάκης και η απογοήτευση που επήλθε, οδήγησε σε αυτό το χαμηλό ποσοστό. Επομένως, για να αντέξει το κόμμα στην πίεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, «πρέπει να υπάρχει ταυτότητα προοδευτική και να είμαστε μπροστάρηδες σε όλα τα θέματα», τόνισε. Σχολίασε τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας πως «σηκώνει συνεχώς τον πήχη πολύ ψηλά και στο τέλος θα περάσει από κάτω».

Μίλησε για το μεγαλεπήβολο σχέδιο στο Ελληνικό, το οποίο θεωρεί πως δεν είναι αρκετό για την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η ενασχόληση και με άλλους τομείς της βιομηχανίας και όχι μόνο το real estate. Μίλησε ακόμα για την ψήφο των αποδήμων και πώς η ρύθμιση γι’ αυτήν πρέπει να διαμορφωθεί καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «ό,τι γίνει πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να διασφαλίζει ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Αναφορικά με το προσφυγικό και την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη ευθύνη στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να μην έχει μια ξεκάθαρη και σαφή θέση. «Αν επί εδάφους δεν έχυναν το αίμα τους οι Κούρδοι το ισλαμικό κράτος δε θα έφτανε εκεί που είναι σήμερα», είπε και τόνισε πως το μήνυμα που πρέπει να δώσει η Ευρώπη είναι «ισχυρές κυρώσεις στα κυβερνητικά στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν».

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, δίνεται η ευκαιρία στη Ευρώπη να διαδραματίσει ένα κρίσιμο παγκόσμιο ρόλο και ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει αρκεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ηγεσιών. «Πρέπει να έχουμε μια ολική προσφυγική μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα τόσο σε εγχώριο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση», κατέληξε.