Ο Θοδωρής Βουτσικάκης έχει αναλάβει να μας μυήσει στον μαγικό κόσμο του Nicola Piovani. Γιατί όχι απλώς θα ερμηνεύσει τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη.  Αλλά κάποια από αυτά θα τα ακούσουμε με αυτή τη μορφή για πρώτη φορά.

Η Λίνα Νικολακοπούλου έντυσε με λόγο μελωδίες του Piovani και μαζί με τον Βουτσικάκη θα τα παρουσιάσουν την Πέμπτη 24 Οκτωρίου στις 8:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μαζί τους η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Οι ενορχηστρώσεις είναι του Αντώνη Σουσάμογλου και του Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Στη συναυλία θα γίνει επίσημα η πρώτη παρουσίαση του νέου δίσκου των Piovani – Νικολακοπούλου – Βουτσικάκη με τίτλο «Όμορφη ζωή».

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης έχει ξεχωρίσει στην έως τώρα πορεία του για τις συνεργασίες του με σπουδαίους δημιουργούς και για τους ρόλους που ερμηνεύει στο μουσικό θέατρο. Αυτό όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ο ιδιαίτερος τρόπος ερμηνείας και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του ταμπεραμέντο.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος στη συναυλία θα ακουστούν μελωδίες που τραγουδιούνται για πρώτη φορά. Μελωδίες που έντυσαν θεατρικές παραστάσεις με τους ηθοποιούς να τις ερμηνεύουν με το libretto του συγγραφέα και μουσικά θέματα που έχουμε αγαπήσει με ή χωρίς λόγο από τον κινηματογράφο.

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης μιλάει στον in.gr για την «Όμορφη ζωή»

Ερμηνεύεις τραγούδια του Piovani σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Πως νιώθεις για την τιμή;

Από την στιγμή που πίστεψα και κατάλαβα τι είναι αυτό που μου συμβαίνει, άρχισα να ευχαριστιέμαι κάθε πτυχή αυτής της ευλογημένης συνεργασίας με τους δυο αγαπημένους μου και κορυφαίους δημιουργούς. Νιώθω ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη φωνή μου και την ομορφιά που έφεραν στη ζωή μου τα τραγούδια τους.

Συνεργάστηκες με έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες του αιώνα, πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Η εμπειρία είναι σε μια διαρκή εξέλιξη και εύχομαι να κρατήσει πολύ ακόμα. Ο Piovani είναι ένας συνθέτης φωτεινός, ανατρεπτικός, τόσο κλασικός όσο και σύγχρονος, κινηματογραφικός και άμεσος μαζί, πλούσιος σε συναισθήματα που ταιριάζουν πολύ κατά την γνώμη μου στην ελληνική ψυχή και σίγουρα στην δική μου. Όλα αυτά είναι στοιχεία όχι μόνο των συνθέσεων του αλλά και της προσωπικότητας του. Κάθε συνάντηση μου δίνει χαρά και εφόδια για τις ερμηνείες των τραγουδιών. Ανυπομονώ να βρεθούμε κάποια στιγμή μαζί επί σκηνής.

Ήταν πιο δύσκολο για εσένα να ερμηνεύσεις έχοντας στο μυαλό σου τις πρώτες εκτελέσεις;

Κάθε φορά που υπάρχουν πρώτες εκτελέσεις είναι σημείο αναφοράς για τους νεότερους ερμηνευτές. Ωστόσο, πέρα από την πρώτη αποτύπωση του αισθήματος, η κάθε ερμηνεία των τραγουδιών μπορεί και πρέπει να είναι ξεχωριστή. Στην δική μας περίπτωση, υπάρχουν μελωδίες που τραγουδιούνται για πρώτη φορά. Μελωδίες που έντυσαν θεατρικές παραστάσεις με τους ηθοποιούς να τις ερμηνεύουν με το libretto του συγγραφέα. Και μουσικά θέματα που έχουμε αγαπήσει με ή χωρίς λόγο από τον κινηματογράφο. Η δυσκολία που αντιμετώπισα κυρίως ήταν να μεταφέρω την απλότητα και την από καρδιάς αμεσότητα του Piovani σε μελωδίες που έχουν υψηλές τεχνικές απαιτήσεις. Σε σχέση λοιπόν με αυτό, ήταν ωραία παραδείγματα οι πρώτες εκτελέσεις – όπου υπήρχαν – γιατί ως σπουδαίοι ερμηνευτές (τραγουδιστές – ηθοποιοί) το είχαν καταφέρει εξαιρετικά.

Ο ελληνικός στίχος φέρνει πιο κοντά στους Έλληνες αυτές τις μελωδίες;

Σίγουρα. Ακόμα και για αυτούς που μιλάνε Ιταλικά, το ελληνικό αίσθημα μπορεί να εκφραστεί ιδανικά μόνο μέσα από την ελληνική γλώσσα. Ειδικά όταν τον στίχο υπογράφει η Λίνα Νικολακοπούλου που έχει εκφράσει μοναδικά τις καρδιές των Ελλήνων τα τελευταία 40 χρόνια. Νομίζω πως η Λίνα έχτισε με τον λόγο της πολύ γερές γέφυρες έτσι ώστε οι ακροατές στη χώρα μας να μπορέσουν να γνωρίσουν ουσιαστικά τον κόσμο του Ιταλού συνθέτη.

Εκτός από τα κομμάτια του δίσκου τι άλλο θα ακούσουμε στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής;

Στη συναυλία θα ακούσουμε και ορισμένα ορχηστρικά διαμάντια του Nicola Piovani από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Ακόμα θα τραγουδήσω και ένα τραγούδι που έχει εμπνεύσει στο παρελθόν τη Λίνα  Nικολακοπούλου να γράψει στίχο, το οποίο δεν έχει δισκογραφηθεί μέχρι τώρα.

Τελικά η ζωή είναι ωραία;

Τελικά η ζωή είναι πολύ όμορφη και είναι καλό να το συνειδητοποιήσουμε νωρίς για να την απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο!