«Παράθυρο» για αναδρομικά και στα Δώρα έως και το 2018 άνοιξε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά παράνομων μειώσεων για το διάστημα Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016 σε δόσεις που θα εκτείνονται ως και τα 5 έτη.

Την ίδια στιγμή, μέσα από τις αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκύπτει ότι δεν έχει χαθεί η μάχη για τα δώρα στις συντάξεις, και μάλιστα κατά νομικές προσεγγίσεις υπάρχει θέμα επιστροφών ως και το 2018.

Το ζήτημα με τα αναδρομικά

Το παράθυρο για τα Δώρα φαίνεται πως ανοίγει, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, από το γεγονός ότι το ΣτΕ ναι μεν έκρινε συνταγματικό του επανυπολογισμό συντάξεων, αλλά στη φράση που δικαιολογεί τον επανυπολογισμό αναφέρει ότι στηρίζεται «στο ύψος των συντάξεων όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014 με τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές».

Η αναφορά αυτή εγείρει θέμα αξιώσεων για επιστροφές Δώρων, καθώς αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ύψος των μηνιαίων συντάξεων του 2014, βάσει των οποίων διενεργήθηκε ο επανυπολογισμός, ενώ, επιπροσθέτως, η κατάργησή τους κρίθηκε αντισυνταγματική με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.

Το ότι στην απόφαση του 2019 δεν γίνεται αναφορά στα Δώρα κατά τη διενέργεια του επανυπολογισμού, και κυρίως το ότι αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των περικοπών, σημαίνει σύμφωνα με νομικούς ότι το θέμα αναδρομικών για τα Δώρα από το 2015 ως και το 2018 είναι ανοιχτά.

Ο Μηταράκης για τα αναδρομικά

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο ζήτημα των αναδρομικών εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm ποιους αφορούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ. Οι αποφάσεις απ’ ό,τι φαίνεται παραδέχονται ως συνταγματική τη βάση υπολογισμού των συντάξεων, όπως καταβάλλονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019.»

«Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για τα αναδρομικά και, μέχρι να δούμε τα τελικά κείμενα, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μία ξεκάθαρη άποψη.»

Τουλάχιστον 10 μήνες αναδρομικά

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι τα αναδρομικά είναι στο τραπέζι για ένα 10μηνο τουλάχιστον και υπό προϋποθέσεις φτάνουν ως και 41 μήνες.

Τα αναδρομικά διεκδικούνται για τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 από συνταξιούχους με μικτό άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση Θα περιμένει να πάρει στα χέρια της άλλη μια απόφαση του ΣτΕ που θα της δίνει με καθαρότητα το διάστημα των αναδρομικών.

Η απόφαση αυτή, Θα έρθει μέσω της αίτησης αναίρεσης που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ για δικαιωθέντες συνταξιούχους με αναδρομικά στο Εφετείο.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα βγει από την Ολομέλεια και δίνει το διάστημα των αναδρομικών που οφείλονται όχι μόνον σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια, αλλά σε

όλους όσοι υπέστησαν τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Αποπληρωμή σε δόσεις

Τα 3,7 δισ. ευρώ αγγίζει το κόστος των αναδρομικών για ένα 10μηνο και, σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και του ΕΤΕΑΕΠ, επιμερίζεται:

-Σε 1,75 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 στις κύριες συντάξεις που ήταν πάνω από 1.000 ευρώ (είτε από μία σύνταξη είτε και από άθροισμα συντάξεων).

-Σε 350 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των ίδιων μειώσεων (ν. 4051 και 4093) στις επικουρικές συντάξεις που ήταν πάνω από 200 ευρώ το 2012.

-Σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ αν επιστραφούν και τα Δώρα ενός 10μήνου.