Δασμούς ύψους 6,5 δισ. ευρώ θα επιβάλλουν από τις 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, οι οποίες θα πλήξουν και ελληνικά προϊόντα.

Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για το «μπλόκο» σε ευρωπαϊκά προϊόντα ήρθε μόλις μερικές ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν δασμούς σε αντίποινα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ στην Airbus που δημιουργούν πρόβλημα στην αμερικανική ανταγωνιστική εταιρεία Boeing.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς 10% στα αεροσκάφη που εισάγονται από την Ευρώπη και να εφαρμόσει έναν φόρο εισαγωγών ύψους 25% σε άλλα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, σύμφωνα με το Γραφείο του αμερικανού Εκπροσώπου Εμπορίου.

Η λίστα

Στην λίστα με τον φόρο εισαγωγών ύψους 25% βρίσκονται και ελληνικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, τυριά και υποκατάστατα τυριών (μείγματα) πεκορίνο, γαλακτοκομικά (Βούτυρα, μαργαρίνες, αλοιφές, κρέμες γάλακτος,), φρούτα, φρουτοσαλάτες, επιδόρπια, κομπόστες, χυμοί φρούτων και λαχανικών, χοιρινό συσκευασμένο, μύδια, αχιβάδες, θαλασσινά.

Πηγή: onetv.gr