Η είδηση της δεύτερης μέρας της συνεδρίασης της Κεντρικης Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ είναι ότι άρχισε στην ώρα της, στις 10 το πρωί.

Είναι άγνωστο αν η υπέρβαση της «ώρας ΠΑΣΟΚ» εκπέμπει το δικό της συμβολικό μήνυμα, το «πάμε μπροστά με το Κίνημα Αλλαγής».

Αυτό που είναι βέβαιο ότι από τις τοποθετήσεις των μελών, είναι ότι στη βάση του κόμματος υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για το ρόλο και το πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής στο νέο πολιτικό σκηνικό που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου.

Η δεύτερη μέρα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ

Οι επιτελεις της Φώφης Γεννηματά αναμένουν τη δεύτερη μέρα ορισμένες επικριτικές ομιλίες. Το πλαίσιο της κριτικής έδωσαν με τις τοποθετήσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης ο Χάρης Καστανιδης και ο Δημήτρης Ρέππας.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει «μερικές διακηρύξεις αλλά δεν έχουμε πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα».

Υποστήριξε ότι η θέση για τη ψήφο ανοχής ήταν λάθος αφού «επέδωσε αέρα στα πανιά όσων ήθελαν να πάνε στο Μητσοτακη και ύψωσε εμπόδιο σε όσους ερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Καστανίδης επέμενε στην ανάγκη μιας πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης καθώς όπως είπε «ο χώρος έχει μια εικοσαετία να συζητήσει ιδεολογικά θέματα.

Ο Δημήτρης Ρεππας αναφερόμενος στο στίγμα του κόμματος την μετεκλογική περίοδο τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα καρπωθούμε τη φθορά της ΝΔ θα την εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο κόσμος» τόνισε «θέλει κυβέρνηση και εναλλακτική λύση. Θα φεύγει από ΝΔ θα πάει ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ Ρεπας τόνισε ότι το προβλημα του Κινήματος Αλλαγής είναι ταυτοτικό. «Δεν είμαστε ΚΚΕ του κέντρου αλλά ούτε ΑΝΕΛ του κέντρου να συγκυβερνάμε με όποιον να είναι» επεσήμανε.

Κριτική στους αμφισβητίες

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κατρινης άσκησε κριτική σε όσους θέτουν θέμα ηγεσίας. «Δεν ξέρω αν έχουν τα πολιτικά εχέγγυα συνεχούς στήριξης της παράταξης» είπα και πρόσθεσε ότι ηγέτες είναι αυτοί που δεν εγκαταλείπουν την παράταξη και όταν σύντροφοι τους δέχονται επιθέσεις από άλλη παράταξη τα στηρίζει ηθικά και πολιτικά και αυτό γίνεται σήμερα στην παράταξη». «Και ξέρετε», τόνισε, «ότι εγώ δεν είμαι του στενού περιβάλλοντος της ηγεσίας». Ο κ. Κατρινης έθεσε θέμα ενιαίου πολιτικού λόγου των στελεχών του κόμματος.

Ο Λουκάς Αποστολίδης, ζήτησε ανανέωση του  πολιτικού συμβουλίου ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό για την πορεία, συνολικότερα, της σοσιαλδημοκρατίας. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους αφού δεν είμαστε πλέον το μεγάλο ΠΑΣΟΚ.

Το ενδιαφέρον στα μέλη του ΚΙΝΑΛ που είχαν ασκήσει κριτική

Το ενδιαφέρον της σημερινής ημέρας στρέφεται στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και στελεχών όπως ο Σταματης Μαλέλης και ο Στεφανος Ξεκαλακης που αναμένεται να ασκήσουν κριτική για την πορεία αλλά και το πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής.

Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ομιλητών άσκησε κριτική σε ήπιους τόνους θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη να μεταδώσει το Κινημα Αλλαγής ένα ευκρινές πολιτικό στίγμα που θα συνδυαστεί με ανανέωση προσώπων.

Ο δε Γιώργος Καμίνης εξέπληξε λέγοντας ότι διαφωνεί με την απομάκρυνση της Β. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.