«Δωμάτιο ανεξάρτητο σε τριώροφη πολυκατοικία δίκλινο, πλήρως εξοπλισμένο (WC, ψυγείο, a/c, ηλεκτρικό μάτι, TV, WiFi, πόρτα και παράθυρα ασφαλείας) έναντι νοσοκομείου ΚΑΤ στην Κηφισιά. Πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ και λεωφορειακών γραμμών. 5′ από κέντρο Αμαρουσίου και Κηφισιάς», αναφέρει η αγγελία καταλύματος καταχωρημένου στο airbnb, για να καταλήξει: «Κατάλληλο για ιατρικά περιστατικά».

Τιμή διανυκτέρευσης για το «ανεξάρτητο δωμάτιο»: 25 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Με την ελληνική κτηματαγορά να κινείται ακόμα σχεδόν ανεξέλεγκτα στους φρενήρεις ρυθμούς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα προσφερόμενα ακίνητα δεν απευθύνονται πια μόνο σε χαρωπούς τουρίστες ή white collar επαγγελματίες. Φοιτητές και στρατιωτικοί, λόγω συχνών μετακινήσεων, ήταν από τους πρώτους που… γυάλισαν στους ιδιοκτήτες airbnb (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Χαλκίδα με τα ΤΕΙ και τη Σχολή Πεζικού), με τους συνοδούς – συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται επί μακρόν σε ιδρύματα μακριά από τον τόπο διαμονής τους να αποτελούν το νέο target group επίδοξων εισοδηματιών.

Διαφημίσεις

Οι καταχωρίσεις που διαφημίζουν σπίτια και διαμερίσματα στα πέριξ νοσοκομείων και κλινικών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στα προάστια αλλά και στην επαρχία «ξεφυτρώνουν» η μία μετά την άλλη, με τους οικοδεσπότες να διαλαλούν συνήθως τη μικρή απόσταση του ακινήτου τους από αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Ρίου, έξω από την Πάτρα, όπου βρίσκεται και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Εκεί, ημιυπόγειο διαμέρισμα 30 τετραγωνικών μέτρων, «πέντε λεπτά από το νοσοκομείο», παραχωρείται έναντι 25 ευρώ ανά διανυκτέρευση, με την περιγραφή που συνοδεύει τις φωτογραφίες να είναι ενδεικτική της νέας μόδας: «Ιδανικό για ταξίδια επαγγελματικά, αναψυχής και για συνοδούς ασθενών».

«Ιδανική τοποθεσία στην περιοχή του Ρίου καθώς βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών από το Νοσοκομείο Ρίου με τα πόδια και ένα λεπτό με το αμάξι», αναφέρεται σε άλλη αγγελία διαμερίσματος που δύναται να φιλοξενήσει δύο επισκέπτες, με την τιμή της διανυκτέρευσης να είναι 27 ευρώ.

Επιστρέφοντας στα της Αθήνας και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, τον Ευαγγελισμό, διαπιστώνει κανείς ότι οι τιμές που εμφανίζονται στον χάρτη των προς βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων πέριξ αυτού είναι σαφώς αυξημένες σε σχέση με την περιφέρεια. Για «ιδιωτικό χώρο», ούτε καν για ολόκληρο διαμέρισμα ή έστω γκαρσονιέρα, «που κλείνει και απομονώνεται από το υπόλοιπο διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο», οι επισκέπτες καλούνται να πληρώσουν 43 ευρώ ανά διανυκτέρευση, με την ιδιοκτήτρια να μην παραλείπει να επισημάνει στην περιγραφή την εγγύτητα του ακινήτου από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. «Δίπλα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με προϋποθέσεις

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στα ακίνητά τους θα φιλοξενηθούν τις περισσότερες φορές συγγενείς ασθενών από άλλες πόλεις που δεν έχουν εναλλακτική προκειμένου να βρίσκονται δίπλα στους δικούς τους ανθρώπους (τα νοσοκομεία μόλις και μετά βίας τους προσφέρουν μια… καρέκλα) θέτουν ως προϋπόθεση την ενοικίαση για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Με το τέχνασμα αυτό που σπάνια συναντά κανείς σε ένα «κανονικό» airbnb – που απευθύνεται σε τουρίστες – εκτινάσσουν τα έσοδά τους αλλά ταυτόχρονα εκτινάσσουν και τον προϋπολογισμό των συγγενών – συνοδών οι οποίοι ελλείψει άλλης λύσης υποκύπτουν ώστε να μη μείνουν μόνοι οι νοσηλευόμενοι. Σε αυτήν την… καινούργια κατηγορία υπάγεται ένα «ήσυχο και πολυτελές ρετιρέ», «πλησίον του Αττικού Νοσοκομείου», όπως ξεκάθαρα αναγράφεται στην επικεφαλίδα της αγγελίας προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες περί του ποιους στοχεύει να προσελκύσει. Αλλωστε, το Χαϊδάρι δεν αποτελεί ακριβώς την περιοχή για την οποία οι τουρίστες δίνουν μάχη για να προλάβουν ένα κατάλυμα.

Εκτός όμως από τα ακίνητα κοντά σε δημόσια νοσοκομεία, προς διάθεση είναι και άλλα, δίπλα σε ακριβές ιδιωτικές κλινικές ή και μαιευτήρια των βορείων και νοτίων προαστίων της Αθήνας, με τις τιμές ενοικίασης να είναι αρκετά υψηλότερες από ό,τι στα πρώτα. Στο Χαλάνδρι, διαμέρισμα 62 τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τρεις επισκέπτες κοστολογείται από τον ιδιοκτήτη του στα 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Προφανώς οι κατά τα λοιπά φιλόξενοι ιδιοκτήτες σκεπτόμενοι ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια απευθύνονται κατά κανόνα σε … «χοντρά» πορτοφόλια, είπαν να επωφεληθούν της ευκαιρίας (και της τύχης του να έχουν ένα διαμέρισμα ή σπίτι κοντά σε νοσοκομείο) και να τα πάρουν αναλόγως «χοντρά».