Τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου για τη γραφειοκρατία, που δημιουργείται, με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία θα εκδίδει σχετικό δελτίο επεσήμανε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ, «στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση κάνουμε τρεις βασικές παρεμβάσεις: πρώτον, θεσμοθετούμε το εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης των διαδικασιών υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να κάνουμε την πολιτική των απλουστεύσεων συνεκτική και συντονισμένη. Δεύτερον, δημιουργούμε το Παρατηρητήριο για τη γραφειοκρατία, το οποίο θα μετράει συνεχώς τα αποτελέσματα των δράσεων μας με διεθνείς μεθοδολογίες και θα τα δημοσιεύει ώστε να ξέρουν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι επενδύτες πώς εξελίσσεται η γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Μάλιστα, το Παρατηρητήριο θα συνεργαστεί με την ΕΛΣΤΑΤ ώστε η τελευταία να εκδίδει σχετικό δελτίο για την γραφειοκρατία. Τρίτον, ξεκινάμε τη διαδικασία σύνταξης ενός νέου Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών, καθώς έχουν περάσει 20 χρόνια από τον προηγούμενο, στον οποίο θα ενσωματώσουμε και όλους τους σύγχρονους, ψηφιακούς τρόπους με τους οποίους ο πολίτης συναλλάσσεται με το κράτος».

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνει μεγάλο βάρος στο κομμάτι της κατάρτισης και της εκπαίδευσης για τις ψηφιακές δεξιότητες τόσο στους πολίτες όσο και στους δημοσίους υπαλλήλους. «Ήδη, το Επιτελικό Κράτος θεσμοθέτησε την ειδικότητα του Αναλυτή Ψηφιακής Πολιτικής και θα συνεργαστούμε στενά με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για να καταρτιστούν προγράμματα σπουδών προς αυτήν την κατεύθυνση». Και η στήριξη και ενίσχυση όμως των start-ups βρίσκεται «στο συρτάρι» του υπουργείου, καθώς «πρώτον, συμβάλλει στη διεθνοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού οι start-ups απευθύνονται (ή πρέπει να απευθύνονται) στη διεθνή αγορά, και δεύτερον, συμβάλλει στη διατήρηση και δυνητικά στην αύξηση ποιοτικού εργατικού δυναμικού, περιορίζοντας το braindrain».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ