Στην αναζήτηση δύο εκτοξευτήρων αντιαρματικών ρουκετών, 22 χειροβομβίδων και αγνώστου αριθμού πολεμικού υλικού (ρουκέτες, εκρηκτικά) που χάθηκαν από την αποθήκη της μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο προχωρούν οι στρατιωτικές αρχές και η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η τελευταία καταγραφή του πολεμικού υλικού φέρεται να έχει γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 από τον προηγούμενο διαχειριστή της αποθήκης, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα αν πράγματι υπήρξε πλήρης καταμέτρηση ή τυπική καταγραφή.

Η απώλεια του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού εντοπίστηκε μετά την αλλαγή διαχειριστή στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ)» και παραμένει άγνωστο τι ακριβώς έχει συμβεί.

Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης επεσήμαναν ότι το συγκεκριμένο υλικό βρισκόταν σε χώρο απόλυτα ελεγχόμενο με ειδικούς κωδικούς πρόσβασης και κάμερες, ενώ δεν εμφανίζονται ίχνη διάρρηξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην εν λόγω ναυτική βάση υπηρετεί μικρός αριθμός ναυτών, περίπου 10-15.

Ζητούμενα για τις Αρχές είναι πότε ακριβώς σημειώθηκε η απώλεια του υλικού και αν έχει υπάρξει ορθή καταγραφή των βλημάτων που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές ασκήσεις και να εμφανίζεται έτσι σε κάποιο από αυτά τα υλικά τεχνητή έλλειψη.

Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ ερευνά ήδη όλα τα σενάρια και εξετάζει το ενδεχόμενο πίσω από την απώλεια να κρύβεται απόπειρα τροφοδοσίας με όπλα κάποιας ένοπλης οργάνωσης, να χρησιμοποιούντο τα υλικά για λόγους αλιείας ή να υπήρξε λαθρεμπορική δραστηριότητα από έλληνες ή αλλοδαπούς ποινικούς.

Η καταμέτρηση του υλικού συνεχίζεται από τις στρατιωτικές δυνάμεις με διαρκή ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ.