Ποιο είναι το πιο ακριβό οικοτροφείο στον κόσμο; Η απάντηση κρύβεται στην Ελβετία. Γιατί εκεί εδρεύει το Institut Le Rosey, με τις χειμερινές του εγκαταστάσεις να βρίσκονται στο Γκσντάαντ της Ελβετίας, ώστε οι μαθητές να απολαμβάνουν απερίσπαστοι σκι στις χειμερινές πίστες του κοσμοπολίτικου θερέτρου και το φθινόπωρο και την άνοιξη να μεταφέρονται στην πόλη Ρολ, ανάμεσα στην αριστοκρατική Γενεύη και στη Λωζάννη.

Η ιστορία του ανάγεται πίσω στο 1880 και η διάσημη λίστα αποφοίτων του περιλαμβάνει ονόματα όπως ο τελευταίος σάχης του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Α’, ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Αιγύπτου, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Εκεί φοίτησαν επίσης ο Αλέξανδρος Ωνάσης, ο ηθοποιός Ρότζερ Μουρ και ο Σον Λένον, γιος του Τζον Λένον και της Γιόκο Ονο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι μαθητές περνούν τα διαλείμματά τους από το απαιτητικό πρόγραμμα παίζοντας τένις, κάνοντας ιππασία πάνω σε καθαρόαιμα άλογα, μαθαίνοντας σκοποβολή, ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις, πραγματοποιώντας βόλτα με γιοτ μήκους 38 μέτρων. Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά και οι γονείς τους θα πρέπει να διαθέσουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που αγγίζει τα 150.000 δολάρια ετησίως.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν στερείται επιφανών σχολείων.  Από τη Σχολή Χιλλ και το Αρσάκειο μέχρι το Κολλέγιο Αθηνών, το ΒΗΜΑgazino εξερευνά την ιστορία των πιο επιφανών σχολείων που έχουν δημιουργήσει τη δική τους παράδοση στην εκπαιδευτική πορεία της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Ερης Βαρδάκη στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»