Το ένα τρίτο των εσόδων που θα μπορούσε να εισπράξει από τον ΦΠΑ έχασε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα στοιχεία που προκαλούν… ίλιγγο αναφέρεται πως φοροδιαφυγή, κακοδιαχείριση, πτωχεύσεις και δυσπραγία επιχειρήσεων στέρησαν από τα δημόσια ταμεία σχεδόν 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια τέτοια απώλεια ισοδυναμεί με το 33,6% των χρημάτων που θα μπορούσε να εισπράξει η χώρα μας από τον έμμεσο φόρο. Πρόκειται, δε, για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πίσω από την Ρουμανία και συνιστά την χειρότερη επίδοση για την χώρα μας την πενταετία 2013-2017.

Η Ελλάδα ήταν μία από μόλις τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το εισπρακτικό κενό αυξήθηκε σε σχέση με το 2016, κατά 2,6 μονάδες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2018 θέλουν το χάσμα να περιορίζεται -κάπως- στο 31% όμως τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Αδυνατούμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή

Τα στοιχεία της Κομισιόν, δε, καταδεικνύουν πως η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να καταπολεμήσει την απώλεια εσόδων στον ΦΠΑ κατά την διάρκεια της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, μολονότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η τόνωση των δημοσίων εσόδων θεωρούνταν «κλειδιά» ώστε να απαλυνθούν οι επιπτώσεις.

Η καλύτερη επίδοση καταγράφηκε το 2014, όταν το κενό σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν 27%. Όλες τις υπόλοιπες χρονιές της επίμαχης πενταετίας το ποσοστό ξεπερνούσε το τριάντα τοις εκατό.

Τα δεδομένα φανερώνουν επίσης ότι το ύψος της φοροδιαφυγής δεν συνδέεται άρρηκτα με το ύψος των συντελεστών.

Η Δανία και η Σουηδία παραδείγματος χάρη είχαν κανονικό συντελεστή 25% – η Κοπεγχάγη μάλιστα δεν έχει μειωμένο. Ωστόσο το 2017 το κενό για την Σουηδία δεν ξεπέρασε το 1,5% των δυνητικών εσόδων ενώ στην Δανία ήταν 7,4%.

Χαμηλότερος στην Κύπρο

Στην Κύπρο, όπου ο κύριος συντελεστής ήταν 19%, είχε την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, χάνοντας μόλις το 0,6%.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα δήλωσε πως: «Τότε, το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε σε οικονομική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Από το 2015, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.Επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ήδη υλοποιήθηκε η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, και θα ακολουθήσουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που κάθε φορά θα υφίστανται».