Εκεί που παίζουν αμέριμνα τα παιδιά στα ρηχά, ακούγονται φωνές καθώς το βλαστάρι σας, που ξεχνάει να ελέγχει τον βυθό, πριν μπει στο νερό, έχει πατήσει αχινό και φυσικά πονάει. Τι μπορείτε να κάνετε για να το ανακουφίσετε; Διατηρήστε την ψυχραιμία μας.  Το τσίμπημα αχινού είναι από τα λιγότερο επίπονα θαλάσσια τσιμπήματα, σε σχέση με αυτά της τσούχτρας ή της δράκαινας.

Μόλις καταλάβετε ότι το παιδί πάτησε αχινό, φροντίστε να το προσεγγίσετε για να το βοηθήσετε να βγει προσεκτικά στην παραλία χωρίς να πατήσει το πληγωμένο πόδι γιατί τα σπασμένα αγκάθια που έχουν χωθεί στην σάρκα της πατούσας, μπορεί με το περπάτημα να μπουν ακόμη πιο μέσα ή να σπάσουν και να του προκαλέσουν ακόμη πιο έντονο πόνο και να σας δυσκολέψουν στην αφαίρεση.

Στη συνέχεια αλείψτε την περιοχή με τα αγκάθια (συνήθως είναι πολλά μαύρα στίγματα μέσα στο δέρμα), με ελαιόλαδο για να μαλακώσει.

Το παιδί θα  ανακουφιστεί από τον πόνο εάν βουτήξει το πόδι του σε μια λεκάνη με ζεστό νερό. Αφού μαλακώσει το δέρμα βγάλτε τα αγκάθια ένα ένα, πιέζοντας το κρέας, δεξιά και αριστερά από το αγκάθι, μέχρι να φανεί η άκρη του από το δέρμα. Μετά με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών τραβήξτε το. Στην επιχείρηση καθαρισμού της περιοχής βοηθάει πολύ κι ένας μεγεθυντικός φακός για να βλέπουμε καλύτερα.

Υπάρχει και η λύση της καρφίτσας, την οποία θα πρέπει να απολυμάνετε προηγουμένως με οινόπνευμα, και στη συνέχεια πολύ προσεκτικά, την πιέζετε στη σάρκα και βγαίνει το αγκαθάκι. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία απολυμάνετε την περιοχή, με πράσινο σαπούνι ή οξυζενέ, για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Να ξέρετε ότι άν έχουν παραμείνει αγκάθια μέσα στο δέρμα με τον καιρό θα αποβληθούν μόνα τους. Ωστόσο αν το παιδί συνεχίζει να πονάει, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο ή κάποιο γιατρό.