Έσπασαν τα ισόβια για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα που αν και κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008, βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός φυλακής, λόγω των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας καταδίκασε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Όμως, του αναγνωρίστηκε, λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ως εκ τούτου, με δεδομένο και τον χρόνο έκτισης της ποινής, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μπορεί πλέον να υποβάλλει αίτημα να βγει εκτός φυλακής.

Η απόφαση των δικαστών να αναγνωρίσουν το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου στον ειδικό φρουρό είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια, ποινή με την οποία είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.  Αυτό ήταν το πρώτο βήμα που έφερε πιο κοντά στην άμεση αποφυλάκιση τον κατηγορούμενο.

το δεύτερο βήμα ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου που κινούμενο εντός των πλαισίων του νέου Ποινικού Κώδικα τιμώρησε τον Κορκονέα με κάθειρξη 13 ετών γεγονός που σημαίνει ότι είναι θέμα ημερών η αποφυλάκισή του.

Οι ενστάσεις

Ενστάσεις και αντιρρήσεις εξέφρασε η πολιτική αγωγή, με τους Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκο Κωνσταντόπουλο να προαναγγέλλουν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Στο άκουσμα της ποινής συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Zωή Κωνσταντοπούλου είπε: Με αυτή σας την απόφαση οπλίζετε το χέρι του επόμενου Κορκονέα.

Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά από το τέλος της διαδικασίας, σημείωσε με έμφαση ότι «η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί στην άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα» και κατηγόρησε το δικαστήριο για «ακραίες νομικές επινοήσεις».

Επίσης έκανε λόγο για «απόφαση που πλήττει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης», αλά και για «δράση παρασκηνιακών μηχανισμών» και για «απόφαση-πρόκληση».