Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αλλά και από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 23 Ιουλίου του 2018, στην Κινέτα.

Τότε είχαν προκαλέσει εντύπωση οι αποκαλύψεις για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Κινέτα, καθώς ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμούς του Νίκου Παππά είχε… εντοπίσει «ταυτόχρονες θερμικές εστίες» υποστηρίζοντας έτσι τα σενάρια περί εμπρησμού.

Έναν χρόνο μετά, αποδεικνύεται πως η πυρκαγιά στην Κινέτα, «οφείλεται σε ηλεκτρικά αίτια». Με απλά λόγια, σε αγωγούς που αποκολλήθηκαν από τους μονωτήρες πορσελάνης σε κολώνα της ΔΕΗ!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, , το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε η Εισαγγελία για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφικής πυρκαγιάς δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλες ερμηνείες. Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος συνέταξε και το πόρισμα για το Μάτι, έχει συμπεριλάβει στην έκθεση που κατέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς και φωτογραφικές αποδείξεις, όπου φαίνονται δύο αγωγοί να έχουν χάσει την επαφή τους με τον στύλο μέσης τάσης. Οι δυνατοί άνεμοι έφεραν στη συνέχεια τα καλώδια σε επαφή, δημιουργήθηκαν σπινθήρες και προκλήθηκε ανάφλεξη στα ξερά χόρτα που υπήρχαν σε χαράδρα στην περιοχή Αέρας.

Εντύπωση προκαλεί η πληροφορία πως ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ απάντησαν στον εμπειρογνώμονα πως το ρεύμα στη συγκεκριμένη περιοχή «έπεσε» στις 4 το απόγευμα, ενώ πύργος του ΟΤΕ που βρίσκεται στην ίδια γραμμή δήλωσε διακοπή στις 11:54, ώρα που «συμφωνεί» με την επίσημη αναγγελία της πυρκαγιάς στις 12:03 σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Πυροσβεστικού Σώματος. Γιατί από την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση προφανώς μεσολάβησαν κάποια λεπτά για να γίνουν αντιληπτοί οι καπνοί και να ενημερωθεί το «199».