Από τα πιο αγαπημένα ψάρια για μικρούς και μεγαλύτερους τα μπαρμπούνια, όταν είναι μικρά τα τηγανίζεις, ενώ όταν είναι πιο... ώριμα τα ψήνεις στη σχάρα, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι τρόποι μαγειρέματος που απογειώνουν τη γεύση τους, όπως η συνταγή που ακολουθεί για μπαρμπούνια σαβόρο με λευκό κρασί:  Τα μπαρμπούνια μας, αφού τηγανιστούν μαγειρεύονται σε αρωματισμένη με δενδρολίβανο, δάφνη και σκόρδο, σάλτσα από λευκό κρασί, που απογειώνει τη γεύση τους.

Υλικά

8 µπαρµπούνια (ή κουτσοµούρες), καθαρισµένα

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

½ φλ.  ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες

1 κλωνάρι δενδρολίβανου

1 φύλλο δάφνης

1 κουταλιά σούπας πελτέ, διαλυμένο σε 250 ml λευκό κρασί

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό ταψί ρίχνουµε το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουµε τα ψάρια, τα βάζουµε στο ταψί και τα αλευρώνουµε καλά. Σε ένα µεγάλο τηγάνι ρίχνουµε το ελαιόλαδο και ανάβουµε το µάτι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, βάζουµε προσεκτικά τα ψάρια και τηγανίζουµε για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά ή ώσπου να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουµε σε µια πιατέλα. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία και µέσα στο ίδιο λάδι ρίχνουµε το σκόρδο, το δενδρολίβανο και τη δάφνη και σοτάρουµε ώσπου να µαλακώσει το σκόρδο, για 1-2 λεπτά. Σβήνουµε µε το κρασί και τον πελτέ, χαµηλώνουµε τη φωτιά κάτω του µετρίου και βράζουµε για 8-10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουµε και δοκιµάζουµε. Ρίχνουµε τα ψάρια στη σάλτσα και βράζουµε για 1 λεπτό. Σερβίρουµε σε πιατέλα.