Σήμερα θα γίνει η εκτόξευση του ρωσικού επανδρωμένου πυραύλου Soyuz MC-13 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό. Μάλιστα, η ημερομηνία συμπέφτει με αυτή της προσελήνωσης του διαστημόπλοιου Apollo 11 από τις ΗΠΑ το 1969.

Το πλήρωμα του πυραύλου είναι τριμελές: επικεφαλής της αποστολής είναι ο Ρώσος Αλεξάντερ Σκβόρτσοβ, ενώ μαζί του θα είναι ο Ιταλός μηχανικός Λούκα Παρμιτάνο και ο Αμερικάνος αστροναύτης της NASA Άντριου Μόργκαν.

Μάλιστα, οι αστροναύτες του διαστημοπλοίου Soyuz MC-13 θα φέρουν ένα διακριτικό στη διαστημική στολή τους που θα μνημονεύει την ιστορική προσσελήνωση που πραγματοποίησε το διαστημόπλοιο Apollo 11 πριν από 50 χρόνια. Την δήλωση αυτή έκανε ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Λούκα Παρμιτάνο.

«Στο δεξί μέρος των διαστημικών μας στολών υπάρχει ένα διακριτικό που θα μνημονεύει την ιστορική αποστολή του Apollo 11. Αν παρατηρήσετε μάλιστα προσεκτικά, θα διαπιστώσετε μια μεγάλη ομοιότητα με το διακριτικό που έφεραν τα μέλη του πληρώματος του Apollo 11. Στο διακριτικό μπορείτε να διακρίνετε τον αστερισμό του Αετού, τη Σελήνη και τη Γη, καθώς και τρία αστέρια, που απεικονίζουν τον λατινικό αριθμό 50» είπε ο Παρμιτάνο.

Το ότι δεν υπάρχουν ονόματα των αστροναυτών πάνω στα διακριτικά, είπε ο Παρμιτάνο , όπως δεν υπήρχαν και στα μέλη του πληρώματος του Apollo 11, σημαίνει ότι όπως η επιτυχία της αποστολής εκείνης ανήκε σε όλη της ανθρωπότητα έτσι και η επιτυχία της αποστολής αυτής ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Ο Λούκα Παρμιτάνο, κατέληξε λέγοντας, ότι για τον ίδιο ήταν απρόσμενο το ότι η ημερομηνία της αποστολής του Soyuz MC-13 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) συνέπεσε με την αποστολή του Apollo 11 στην Σελήνη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1969.