Επίθεση, σε ήρεμο τόνο αλλά σκληρά λόγια, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, από τη θέση πλέον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κρίνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Τα πρώτα δείγματα διακυβέρνησης Μητσοτάκη μας ανησυχούν» τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας με το καλημέρα το στίγμα της αυστηρής αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους και επικίνδυνη υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό, ασκώντας αυστηρή κριτική στις δομικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης και στα πρόσωπα που επιλέχθηκαν σε θέσεις ευθύνης. Με εκτενή αναφορά στην οικονομία, κάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη να εξηγήσει πώς θα εξασφαλίσει τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε, εξηγώντας την αντίφαση μεταξύ των κυβερνητικών εξαγγελιών και της δέσμευσης για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

για τις παραλείψεις στην ομιλία του πρωθυπουργού, που -για παράδειγμα- δεν αποκάλυψε τι πρόκειται να κάνει με το ασφαλιστικό και την 13η σύνταξη και έκανε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι παραπέμπει στο μέλλον τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν πρωτοεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;» επισήμανε.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην ομιλία του κ. Τσίπρα αποτέλεσε η επισήμανση των παραλείψεων του πρωθυπουργού, που -για παράδειγμα- δεν αποκάλυψε τι πρόκειται να κάνει με το Ασφαλιστικό, την 13η σύνταξη και τα επιδόματα, τη μείωση του αφορολογήτου, την εισφορά αλληλεγγύης, την προκαταβολή φόρου. Ελπίζω αυτές οι έξι «ένοχες σιωπές» να απαντηθούν τις επόμενες ημέρες, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορά έκανε φυσικά και στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για υποκρισία που -όπως είπε- «θα το βρείτε μπροστά σας».

Ούτε το κυβερνητικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ γλίτωσε από τα πυρά του κ. Τσίπρα. «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ και να σεβαστεί ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Ας μην διανοηθούν να φέρουν νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσουν ένα ξεπούλημα δημόσιου οργανισμού που θα φέρει ζημιά στο κοινωνικό σύνολο» είπε.

Η λαϊκή εντολή, δεν είναι λευκή επιταγή, τόνισε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε: «Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε ό,τι με πολύ κόπο καταφέραμε. Με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και τους πολίτες. Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε θετική προσπάθεια», απέναντι σε κάθε προσπάθεια παλλινόρθωσης του παλαιοκομματικού κράτους που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή.