Δαιδαλώδεις δρομάκια, κτίρια με εντυπωσιακά χρώματα, μία ορχήστρα αστικών και παραδοσιακών ήχων, η μυρωδιά και προπάντων η γεύση των μπαχαρικών: αυτά είναι μερικά μόνο από τα βασικά στοιχεία του Μαρόκου, μίας χώρας που θα ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις σας.

Μπορεί να βρίσκεται στην Αφρική, αλλά από την αρχιτεκτονική του μέχρι την κουζίνα του το Μαρόκο θυμίζει περισσότερο έναν ανατολίτικο προορισμό. Έχει δεχθεί εξάλλου ένα κράμα ευρωπαϊκών επιρροών, κυρίως από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Χάρη στην πλούσια και πολύπτυχη ιστορία του, το Μαρόκο διατηρεί την αίγλη του ως διεθνής προορισμός και κατατάσσεται σταθερά στην πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες ταξιδιωτικές επιλογές.

Και αν είστε κάτοχος κάρτας Diners Club θα ανακαλύψετε το Μαρόκο με ξεχωριστά προνόμια και θα κερδίσετε διπλάσιους Bonus πόντους .

 Τα αεροδρόμια του Μαρόκο

Το βασικό αεροδρόμιο της χώρας είναι το «Μohammed V» και βρίσκεται στην Καζαμπλάνκα, τη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου. Διεθνές Αεροδρόμιο διαθέτει και η πρωτεύουσα, Ραμπάτ. Σας προτείνουμε, όμως, το αεροδρόμιο «Μαρακές Μενάρα» της ομώνυμης πόλης, καθώς εξυπηρετείται με απευθείας πτήση περίπου 5 ωρών από την Αθήνα.

Όποιο από τα παραπάνω αεροδρόμια κι αν επιλέξετε, ως μέλος του Diners Club μπορείτε να απολαύσετε τα καλύτερα Airport Lounges στα αεροπορικά σας ταξίδια, σε περισσότερα από 800 σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο, στην προνομιακή τιμή των 15 ευρώ.

Μιας και πρόκειται για προορισμό εκτός Ευρώπης, η αναμονή στα αεροδρόμια του Μαρόκου μπορεί να είναι μεγάλη. Μες στον πανικό του ταξιδιού, κάποιες φορές και βαλίτσες χάνονται και ζημιές γίνονται. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως: τα δωρεάν Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλειας των μελών του Diners Club προβλέπουν το ενδεχόμενο απώλειας, κλοπής ή καταστροφής των αποσκευών ή την καθυστέρηση αφίξεως των αποσκευών άνω των 4 ωρών. Ακόμα, τα Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλειας του Diners Club προβλέπουν ακόμη και την ασφάλιση προσωπικής αστικής ευθύνης προς τρίτους για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές.

Συναλλαγές με ντιράμ

Όταν προσγειωθείτε, μην ξεχάσετε κάτι βασικό: σε περίπτωση που θέλετε να έχετε και μετρητά μαζί σας θα πρέπει να αλλάξετε τα χρήματα σας στο τοπικό νόμισμα, το ντιράμ (MAD). Αλλιώς, η κάρτα Diners Club θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Στη μετατροπή νομισμάτων, θα σας βοηθήσει η εφαρμογή Diners Club Travel Tools, την οποία μπορείτε να κατεβάστε εύκολα και δωρεάν στο κινητό σας. Πέρα από αυτό, η εφαρμογή διαθέτει και άλλα χρήσιμα εργαλεία για το ταξίδι σας όπως ο οδηγός της εκάστοτε πόλης, ενώ μπορεί να εντοπίσει το κοντινότερο ΑΤΜ ή τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που προσφέρουν εκπτώσεις και προνόμια στα μέλη του Diners Club.

Δεν χρειάζεστε κάτι άλλο! Είστε έτοιμοι να απολαύσετε τις ομορφιές του Μαρόκου: από τη θάλασσα μέχρι τον βουνό Άτλας και την έρημο Σαχάρα μέχρι την περιήγηση στα σοκάκια κάποιας μεντίνας (μεντίνα σημαίνει «η παλιά πόλη»).

Η αγορά του Μαρακές

Μπορεί να μην είναι η πρωτεύουσα ούτε η μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, όμως το Μαρακές είναι δικαίως η πιο δημοφιλής πόλη της χώρας και πόλος έλξης επισκεπτών.

Κανένας τουρίστας δεν μπορεί να αντισταθεί στα ψώνια, για αυτό και βασικό αξιοθέατο του Μαρακές είναι το παζάρι στην κεντρική πλατεία Τζεμάα ελ Φνα της παλιάς πόλης. Ολόκληρη η μεντίνα του Μαρακές αποτελεί εξάλλου Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1985.

Περπατήστε ανάμεσα στους πάγκους των μικροπωλητών, όπου μπορείτε να βρείτε θησαυρούς: από φαγητά του δρόμου και μπαχαρικά, μέχρι ρούχα και κάθε είδους σουβενίρ. Σε αυτά συγκαταλέγεται και το ταζίν, το παραδοσιακό πήλινο σκεύος με το χαρακτηριστικό κωνικό καπάκι, που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν για το σιγοψήσιμο του φαγητού. Δίνει και το όνομά του στο ομώνυμο πιάτο με τις άπειρες παραλλαγές: είτε με λαχανικά είτε με κρέας στιφάδο, μην ξεχάσετε να γευτείτε ένα ταζίν στο Μαρακές!

Η πλατεία είναι και χώρος πολλών άλλων ατραξιόν: ηθοποιοί στήνουν αυτοσχέδιες παραστάσεις, ακροβάτες εντυπωσιάζουν με τις φιγούρες τους, παραμυθάδες εξιστορούν ιστορίες, καλλιτέχνες ζωγραφίζουν το σώμα τους με χέννα και γητευτές φιδιών διασκεδάζουν τον κόσμο – όλα υπό τον ήχο των παραδοσιακών τυμπάνων και των ανατολίτικων μελωδιών.

Πάντως αν η βαβούρα της πλατείας είναι υπερβολική για εσάς, γύρω από αυτήν υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια και η σουκ (η κανονική αγορά).

Πεζοπορία στον Άτλαντα ή βόλτα με καμήλες στη Σαχάρα;

Θα πίστευε κανείς ότι έχει χιόνια στην Αφρική; Και όμως, υπάρχουν και βρίσκονται στην οροσειρά του Άτλαντα, που χωρίζει στα δύο το Μαρόκο και εκτείνεται μέχρι την Τυνησία. Στο Μαρόκο βρίσκεται και η κορυφή της οροσειράς, το Τζέμπελ Τούμπκαλ, με υψόμετρο τα 4.167.

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για πεζοπορία στα άγριας ομορφιάς βουνά του Άτλαντα, καθώς τα περισσότερα από τα χιόνια έχουν λιώσει και οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο χαμηλές. Αν κουραστείτε ή κρυώσετε, απολαύστε ένα παραδοσιακό τσάι με μέντα – αποτελεί εξάλλου το αγαπημένο ρόφημα των Μαροκινών.

Αν πάλι δεν συμπαθείτε το κρύο, στα νότια της χώρας αρχίζει η απέραντη έρημος Σαχάρα. Μια εκδρομή εκεί είναι από τα must του ταξιδιού σας. Ζήστε την εμπειρία του να «οργώσετε» επάνω σε καμήλες τους απέραντους αμμόλοφους, να κοιμηθείτε κάτω από τα άστρα και να ζήσετε, έστω και για λίγο, σε μια σκηνή Βεδουίνων.

Χαθείτε στη μεντίνα της Φεζ

Ταξιδεύοντας από τη νέα πόλη (Ville Nouvelle) προς την παλιά πόλη Φεζ (Fes el Bali) θα νιώσετε ότι γυρνάτε πίσω στον χρόνο. Κι αυτό γιατί, τα δαιδαλώδη και χαοτικά στενάκια της Φεζ διατηρούνται σχεδόν απαράλλαχτα από τον 13ο αιώνα.

Βάλτε σημάδι την επιβλητική πύλη Bab Bouljoud. Θα λειτουργήσει ως ο «μίτος της Αριάδνης» κατά την περιήγησή σας στη λαβυρινθώδη αυτή μεντίνα. Τα βυρσοδεψεία στην καρδιά της πόλης – με την χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά – θα σας δείξουν μία πτυχή της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Το βασιλικό παλάτι, καθώς και οι μαντράσες (παραδοσιακά σχολεία) Bou Inania και Attarine αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της εξαίσιας αρχιτεκτονικής της χώρας.

Κάντε διάλειμμα από το περπάτημα σε ένα ριάντ – πρόκειται για τα παραδοσιακά σπίτια του Μαρόκου που ανήκαν σε ξακουστές οικογένειες. Είναι η ανατολίτικη εκδοχή του αρχαιοελληνικού οίκου ή των σπιτιών των ιταλικών φαμιλιών: στη μέση τους υπάρχει πάντα μία αυλή, ενώ γύρω υπάρχουν οι λειτουργικοί χώροι.

Πλέον, πολλά από αυτά λειτουργούν ως ξενώνες και εκεί μπορείτε να ζήσετε και εσείς την εμπειρία διαμονής σε μία παραδοσιακή μαροκινή κατοικία. Αν όμως θέλετε να μείνετε σε κορυφαία ξενοδοχεία και να απολαύσετε πολυτελή δείπνα μπορείτε να… εκμεταλλευτείτε τους Διπλάσιους Bonus Πόντους που κερδίζετε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την κάρτας σας Diners Club.

Άλλα ριάντ υποδέχονται πελάτες ως εστιατόρια και καφετέριες. Χαλαρώστε στην ταράτσα ενός ριάντ πίνοντας καφέ με κανέλα μαζί με μαροκινά σιροπιαστά, απολαμβάνοντας τη θέα. Και φυσικά να γευτείτε τις λιχουδιές της εγχώριας κουζίνας. Τι να διαλέξετε; Μαροκινά τάπας και πίτες, ταμπουλέ, κους-κους, mechoui (αργοψημένο αρνί) και πολύ κύμινο -το καρύκευμα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα περισσότερα φαγητά, μαζί με το αλάτι και το τσίλι. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει και το burger με κρέας καμήλας! Τελειώστε το γεύμα σας με σεφαραδίτικο κέικ αμυγδάλου με πορτοκάλι και (όπως πάντα) τσάι με μέντα.

Απόλυτη αίσθηση ασφάλειας

Τα προνόμια της Diners Club δεν αφορούν μόνο τις εμπειρίες σας σε premium ταξιδιωτικούς προορισμούς, αλλά και στην καθημερινότητά σας. Έτσι, η Diners Club σάς προσφέρει χωρίς επιπλέον χρεώσεις τις προνομιακές υπηρεσίες: Προστασία Αγορών και Νομική Προστασία. Συγκεκριμένα, η Προστασία Αγορών αφορά στις αγορές που κάνετε από την Ελλάδα με χρέωση της κάρτας.  Οι αγορές σας προστατεύονται για χρονικό διάστημα 6 μηνών από κλοπή ή καταστροφή υπό ειδικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, οι αγορές σας αξίας έως 1.000 ευρώ προστατεύονται από απώλεια λόγω ληστείας ή μετά από διάρρηξη του χώρου στον οποίο βρισκόταν το αντικείμενο, από πυρκαγιά ή ζημιά από εξωτερικά φυσικά φαινόμενα.

Η κάρτα Diners Club σας ανοίγει έναν κόσμο γεμάτο προνόμια. Χρησιμοποιήστε την και κερδίστε Bonus πόντους με διπλάσια αναλογία, άρα και διπλάσια επιβράβευση. Επιπλέον, με το πρόγραμμα Bonus σαν κάτοχοι των καρτών Diners Club έχετε τη δυνατότητα να συλλέγετε Bonus πόντους εύκολα και γρήγορα από ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και να τους εξαργυρώνετε σε πολλές κατηγορίες προϊόντων που καλύπτουν διαφορετικές καθημερινές ανάγκες.

Diners Club & Bonus, belong together!