Με ιδιαίτερο αίσθημα τιμής και ευθύνης αναλαμβάνω τα καθήκοντα μου στην νευραλγική θέση της παιδείας, που είναι κρίσιμη γιατί καθορίζει το μέλλον της χώρας» δήλωσε σήμερα η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και συνέχισε: «Η παιδεία συνιστά για εμάς την μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα».

Η κ. Κεραμεως μίλησε για την ανάγκη συναινέσεων στον χώρο της παιδείας και είπε ότι θα επιδιώξει ταχύτητα τις αποφάσεις της χωρίς όμως να αιφνιδιάσει κανέναν. Σχετικά με το θέμα των θρησκευμάτων κάλεσε ιεράρχες, ιεροδιδασκαλους και συνεργαζόμενους φορείς σε ένα ανοικτό διάλογο με το υπουργείο. Συνεργασία ζήτησε και από τους επαγγελματικούς φορείς κι ενώσεις σχετιζόμενες με το υπουργείο.

«Σήμερα δεν είναι ήμερα απολογισμών ή σύγκρισης των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων» είπε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και πρόσθεσε: «Δεν υποστηρίζω οτι έγιναν όλα τέλεια, όμως κάναμε μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πάγια προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Στην ομιλία του μίλησε για «εργαλειοποίηση» της έρευνας μεσω της μεταφοράς της στο υπουργείο Ανάπτυξης και ανέφερε ότι η κίνηση αυτή έχει ισχυρό ιδεολογικό συμβολισμό και θα αποβεί σε βάρος Ανθρωπιστικών σπουδών.

Πρότεινε το υπουργείο να χωριστεί σε δυο υπουργεία: ένα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα τριτοβάθμιας, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί περίμενε την ημέρα της αποχώρησής του από το υπουργείο Παιδείας  για να καταθέσει την πρόταση του. Τέλος αναφέρθηκε στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ο απερχόμενος υπουργός Ερευνας Κώστας Φωτακης δήλωσε ότι μετά από 4,5 χρόνια στο υπουργείο Παιδείας μπορεί να δηλώσει πως άλλαξε ριζικά το τοπίο της έρευνας, ενώ αυξήθηκαν θεαματικά οι πόροι για την παιδεία και δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο Δίκτυο ακριβείας στις αντιμετώπιση των ογκολογικών και νευροεκφυλιστικων νοσημάτων.