Έναντι των αρνητικών μηνυμάτων από το σύνολο των δημοσκοπήσεων, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας με καταιγιστικό ρυθμό, επιχείρησε να αντιδράσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας. Με δεδομένο τον αέρα νίκης που διαμορφώνεται υπέρ της ΝΔ, η προσπάθεια του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε τα τελευταία 24ωρα στο να μην καμφθεί το φρόνημα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα οδηγήσει σε ολική συντριβή το κόμμα.

Έτσι, στην ομιλία του στο Σύνταγμα το βράδυ της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «συγκλονιστική συγκέντρωση» και «γιορτή της Δημοκρατίας» και διαβεβαίωσε ότι όλα μπορούν να συμβούν, αρκεί «κανείς να μην λείψει από τον αγώνα» και όλοι μαζί να γυρίσουν από χωριό σε χωριό και από πλατεία σε πλατεία και από πόρτα σε πόρτα για να καταλήξουν πάνω από την κάλπη. «Η ζωή θα νικήσει» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επιστρέφοντας στο αριστερό/ επαναστατικό προφίλ του 2012 – 2015 ανέφερε: «Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή και αντίσταση. Κρατήσαμε ψηλά τα λάβαρα του αγώνα, δεν δραπετεύσαμε από τη μάχη και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τους πολλούς», ενώ επιτέθηκε… στις τράπεζες, λέγοντας «φτάνει πια!» στις επιχειρήσεις διάσωσής τους.

Επανέλαβε την κινδυνολογία κατά της ΝΔ και έθεσε διλήμματα στο γνώριμο λαϊκίστικο στυλ: «Θα εμπιστευτείτε ξανά εκείνους που σας οδήγησαν σε ασφυξία; Εκείνους που έκλεψαν τα όνειρά σας; Μην αφήσετε να σας πάρουν πίσω τη ζωή σας, τα όνειρά σας, την αξιοπρέπειά σας».

«Ο ελληνικός λαός τη Κυριακή θα αποτρέψει τη μεγάλη κλοπή. Θα αποτρέψει το μεγάλο έγκλημα. Δεν θα τους επιτρέψει να βάλουν χέρι στις θυσίες των Ελλήνων ξανά. Θα κλείσει οριστικά τη πόρτα στο σχέδιο Σαμαρά – Στουρνάρα, δηλαδή σε ένα νέο μνημόνιο, με βαρύτατους όρους και νέα σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό» είπε.

Απευθυνόμενος, δε, χωρίς ίχνος ντροπής στη μεσαία τάξη που η κυβέρνηση διέλυσε μέσω φοροαφαίμαξης για το υπερπλεόνασμα, ανέφερε: «Σας κλείνουν το μάτι ότι αν καταργηθούν τα επιδόματα και εκμηδενιστεί η αλληλεγγύη, θα είναι προς όφελος της μεσαίας τάξης».

Κάλεσε, δε, τους πολίτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη να απαντήσουν εάν όταν αρρωστήσουν θα πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή δημόσια, ή αν στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία…

Ζήσε Μάη μου για το 4% ανάπτυξη

Το πόσο εμπιστεύεται ο Αλέξης Τσίπρας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας, έγινε καθαρό σε μια αποστροφή του λόγου του: «Ζήσε Μάη μου για το 4% ανάπτυξη». Ήταν μια αναφορά για το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την επιλογή του να κάνει επιδοματική πολιτική από το «πλεόνασμα» της ανάπτυξης της χώρας και όχι από τον ιδρώτα και το αίμα του μέσου φορολογούμενου που τα τελευταία χρόνια στήριξε το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο αντιμετώπισε τους πολίτες σαν πελάτες και ότι κρύφτηκε «γιατί θα έπρεπε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα: Για το σχέδιο τους να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση και να κόψουν ξανά τις συντάξεις. Για το σχέδιο τους να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ. Για το σχέδιο τους να αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα και τα φάρμακα. Για το σχέδιο τους να απολύσουν δασκάλους και γιατρούς. Για το σχέδιο τους να δώσουν ξανά τα πάντα στους δανειστές. Νόμιζε ο ελληνικός λαός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο λιγότερους φόρους. Αλλά ξαφνικά μας αποκάλυψε ότι δε πρόκειται να μειώσει φόρους, αλλά να φέρει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Μόνο που αυτό δεν είναι κύμα. Είναι τσουνάμι στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ειδική αναφορά έκανε στις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για το αποθεματικό των 37 δισ. ευρώ: «Θέλει να υφαρπάξει τους κόπους και τις θυσίες. Να βάλει χέρι στο ταμείο. Στο απόθεμα της ρευστότητας που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι… Και αυτά τα χρήματα ετοιμάζονται να τα αρπάξουν και να τα δώσουν ξανά στις τράπεζες. Ε, λοιπόν φτάνει. Ως εδώ. Για πόσα χρόνια θα δουλεύουν οι Έλληνες για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών; Πόσα δισ. ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων;»

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρθηκε στη «διάλυση του ασφαλιστικού» που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς τους συνταξιούχους ρώτησε: «Η σύνταξή σας είναι η αξιοπρέπειά σας. Είναι η ζωή σας. Θα εμπιστευθείτε ξανά την αξιοπρέπεια και τη ζωή σας σε αυτούς που θυμάστε, γνωρίζετε, ότι την καταρράκωσαν το 2010, το ΄11, το ΄12, το ΄13, το ΄14 με απανωτές περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις;» -για να θυμίσει τα ψίχουλα που έδωσε βαφτίζοντάς τα «13η σύνταξη» πριν από τις Ευρωεκλογές.

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες

Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ακόμη και τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι «η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες». Και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να τον εμπιστευτούν και να τον προτιμήσουν -προφανώς ως κακέκτυπο του Ανδρέα- από την Φώφη Γεννηματά, η οποία -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- θα στηρίξει τον Μητσοτάκη και την παλινόρθωση της Δεξιάς.

Αναφέρθηκε στην επέτειο του Δημοψηφίσματος, αμετανόητος για τη διάσημη έκτοτε κωλοτούμπα του, λέγοντας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν το ξέχασαν και έρχονται για να ζητήσουν εκδίκηση.

«Ζητούν εκδίκηση από έναν ολόκληρο λαό, γιατί τους αγνόησε και στάθηκε όρθιος στις πιο κρίσιμες στιγμές. Θέλουν να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη τις στιγμές της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας αυτού του λαού. Ακουσα χθες τον κ. Μητσοτάκη να ειρωνεύεται τους Έλληνες που βρέθηκαν εδώ ακριβώς σε αυτή την πλατεία τέσσερα χρόνια πριν. Ακόμα δε συγχωρούν εκείνη τη βραδιά που γκρέμισε το φόβο. Που ανάγκασε σε παραίτηση τον χειρότερο πρωθυπουργό και πιο διχαστικό πολιτικό που γνώρισε η Ελλάδα»…

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποκαθιστά την Ιστορία μας»

Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το γνωστό του αφήγημα που όπως έχει αποδειχθεί δεν πείθει κανέναν, αλλά πλέον είναι και πολύ αργά για να αλλάξει, ακόμη κι αν το επιχειρούσε:

«Εμείς τολμήσαμε με γενναιότητα και πατριωτισμό και ανοίξαμε δρόμους εκεί που κανείς άλλος δεν τόλμησε. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας, την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό», είπε και τόνισε ότι «σήμερα, έχουμε στα Βόρεια σύνορά μας μια φίλη χώρα και όχι έναν εχθρό. Μια χώρα στην οποία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της και όχι τα τουρκικά πολεμικά. Μια χώρα που δε διεκδικεί πια τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής μας κληρονομιάς».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας για το Μακεδονικό. «Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με τις επιστολές που εδώ και 14 χρόνια παρέδιδαν το όνομα Μακεδονία χωρίς αλλαγή Συνταγματική, για κάθε χρήση εντός και εκτός της χώρας των γειτόνων μας, όλοι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τη μεγάλη υποκρισία, την άθλια εθνική απάτη που έστησε η ΝΔ εις βάρος μας όλο το προηγούμενο διάστημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει ότι «πατριωτισμός είναι να λύνεις τα προβλήματα, να κάνεις τη χώρα σου πιο ισχυρή, να αυξάνεις το κύρος της στο διεθνές στερέωμα και να την προστατεύεις από τις αληθινές απειλές και τους αληθινούς εχθρούς. Όχι να παριστάνεις τον εθνικόφρονα και το Μακεδονομάχο, ενώ όταν κυβερνούσες τα είχες δώσει όλα».