Υπάρχει μία μόνον περιοχή στην Ελλάδα που το εθνικιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής δεν πήρε ούτε μία ψήφο στις ευρωεκλογές. Και αυτή η περιοχή είναι τα Ανώγεια όπου δεν βρέθηκε ούτε ένας πολίτης να ψηφίσει τους υπόδικους για εγκληματικές πράξεις και για τη δολοφονία του Φύσσα, χρυσαυγίτες. Το παράδειγμα των Ανωγείων επιχειρεί σήμερα να μεταλαμπαδίσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η ΝΔ, η οποία εξαρτά την αυτοδυναμία της με διψήφια ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το γεγονός εάν θα βρεθεί ή όχι η Χρυσή Αυγή εκτός Κοινοβουλίου ή εάν θα συγκεντρώσει ένα μικρό ποσοστό πάνω από το εκλογικό πλαφόν του 3%. Αλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το κρύβει λέγοντας ότι προσπάθεια δική του, αλλά και της ΝΔ είναι να μείνουν εκτός Βουλής όχι μόνον η Χρυσή Αυγή, αλλά και η Ελληνική Λύση, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Καθίζηση

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η κυνική ομολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι το κόμμα του αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη του στυγερού αυτού εγκλήματος, αποτελούσε μια από τις αιτίες για την καθίζηση της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτή η αιτία. Ηταν, βεβαίως, τα τάγματα εφόδου που σκορπούσαν τον φόβο στις γειτονιές της Ελλάδας, οι καταγγελίες των πρώην ευρωβουλευτών της για μαύρα ταμεία και για οικογενειοκρατία. Ετσι υπέστη σημαντικό πλήγμα στις ευρωεκλογές συγκεντρώνοντας σχεδόν 60% λιγότερες ψήφους από την αντίστοιχη διαδικασία του Μαΐου του 2014. Η Χρυσή Αυγή κατέγραψε ποσοστό 4,86% (217.526 ψήφους) στην επικράτεια, ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 είχε λάβει την ψήφο 536.913 πολιτών, καταλαμβάνοντας το 9,39%.

Ωστόσο οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωση των ποσοστών της δεν σταματά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Μιχαλολιάκος θυσίασε δύο ευρωβουλευτές (που τον κατήγγειλαν) ώστε να κάνει ευρωβουλευτή τον υπόδικο για εγκληματικές πράξεις Γιάννη Λαγό. Ο οποίος ναι μεν εξελέγη, πλην όμως δεν μπορεί να ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες, επειδή του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Παρασκηνιακώς βεβαίως γίνονται προσπάθειες ώστε να αποκτήσει προσωρινή άδεια εξόδου, αλλά έως τώρα δεν καρποφόρησαν, τώρα μάλιστα που άρχισαν και οι απολογίες των 18 μελών του εθνικιστικού αυτού μορφώματος για τη δολοφονία Φύσσα. Ετσι ούτε ο Λαγός σώθηκε, ούτε βεβαίως η Χρυσή Αυγή αύξησε τα ποσοστά της.

Οι δημοσκοπήσεις

Η εικόνα επέλασης της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τη Χρυσή Αυγή που βλέπει στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της όλο και να μειώνονται. Ορισμένες δημοσκοπήσεις που είδαν τελευταίως το φως της δημοσιότητα τη φέρνουν κάτω από το όριο του 3%.

Στη Μακεδονία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η ΝΔ έχει κηρύξει ατύπως τον «πόλεμο» και εναντίον του Κυριάκου Βελόπουλου και του κόμματός του. Στις Σέρρες, για παράδειγμα, οι νεοδημοκράτες υποψήφιοι θα θεωρήσουν προσβολή εάν ο Βελόπουλος συγκεντρώσει ψήφους στο όνομα της Μακεδονίας και εναντίωσης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οσο περισσότερο περιορίζεται η εκλογική δυνατότητα του κόμματος Βελόπουλου και της Χρυσής Αυγής τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες της ΝΔ για διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.