Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών εξελίχθηκε επί της ουσίας η συγκρότηση των περισσότερων ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πάρα πολλές εκλογικές περιφέρειες βγήκαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και σφοδρή ήταν η σύγκρουση πίσω από τις κομματικές κουίντες για τις τελικές λίστες.

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκαν προχθές το βράδυ, μετά την επικύρωσή τους νωρίτερα από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, άναψαν φωτιές. Εξάλλου, με δεδομένο ότι σε περίπτωση ήττας θα εκλεγούν περίπου 75 βουλευτές, προκαλούνται εστίες έντασης. Οι μισοί περίπου υποψήφιοι είναι νέα πρόσωπα, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, δηλαδή ως επί το πλείστον πασοκογενείς, ενώ προωθούνται και πολλά νέα στελέχη.

Το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε μια εσωκομματική αναταραχή, όπου όλοι είναι εναντίον όλων, πλην των αναγκαίων εκλεκτικών συμμαχιών που συμφωνήθηκαν, κυρίως με δίδυμα σταυροδοσίας σε μεγάλες περιφέρειες, με τον Τσίπρα να είναι στη μέση. Αν και δεν επιτίθενται ευθέως αρκετά στελέχη κατά του Πρωθυπουργού, εντούτοις το κλίμα τον επηρεάζει στον δρόμο προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

«Βυζάντιο»

Σε αυτή την έντονη εσωτερική διαπάλη για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, πολλές υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν, ενώ υπήρξαν μετακινήσεις που ενόχλησαν και προκάλεσαν δυσαρέσκεια. Επίσης, σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες έγιναν προσπάθειες που καρποφόρησαν να μην είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τα ψηφοδέλτια για να μη διαταραχθούν οι ισχύοντες συσχετισμοί και εν ενεργεία βουλευτές βρεθούν προ εκπλήξεων μόλις ανοίξουν οι κάλπες.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν «κλείδωσε» ακόμη και αποτελεί γρίφο για τον Τσίπρα, σε μια χρονική στιγμή που σημειώθηκε η – αναμενόμενη για πολλούς – επίσημη ρήξη με το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος (το 2015 εξελέγη ως βουλευτής Επικρατείας).

Στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός πρέπει να λύσει τον γρίφο, καθώς από τις 12 θέσεις, με βάση τα ποσοστά που υπολογίζεται πως θα λάβει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τρεις βουλευτές και μένει να φανεί από το εκλογικό αποτέλεσμα εάν θα καταφέρει να έχει και τέταρτο βουλευτή. Πάντως με βάση τη σημερινή συζήτηση, η μία θέση είναι για την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία από χθες είναι η νέα εκπρόσωπος του κόμματος, η δεύτερη για τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ενώ μένει να οριστικοποιηθεί εάν θα είναι τελικά -αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση – ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του πρώην ευρωβουλευτή του Ποταμιού, καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη.

Από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο μετακινήθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών και η Θεανώ Φωτίου στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών. Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Φώτη Κουβέλη, για το εάν θα είναι στο Επικρατείας, αλλά και για τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη. Αν και αρχικά υπήρχε η συζήτηση να τοποθετηθεί στο Επικρατείας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τελικά θα κυνηγήσει τον σταυρό στον νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών, όπου θα είναι υποψήφιοι, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Γιώργος Κυρίτσης κ.ά.

Στην Α’ Αθηνών ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος για τρεις έδρες, ενώ η τέταρτη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Στην περιφέρεια αυτή, όπου δεν θα είναι υποψήφιος ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος προ ημερών διεμήνυε ότι δεν αποχωρεί από την πολιτική και μάλλον θα είναι σε μη εκλόγιμη στο Επικρατείας, είναι μεταξύ άλλων υποψήφιοι ο Νίκος Βούτσης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Φίλης, οι μετοχές του οποίου έχουν ανέβει, η Μυρσίνη Ζορμπά, η μέχρι χθες εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Δεν θα είναι υποψήφιος ο διεκδικητής του Δήμου Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος, αν και έχει ενταχθεί στη νέα ηγετική ομάδα.

Μεγάλες μάχες θα γίνουν στις τρεις περιφέρειες της Β΄ Αθηνών, όπου δυνατά ονόματα θα κονταροχτυπηθούν για την εκλογή τους, αν και ο τρόπος που έγιναν οι λίστες δείχνει ότι ευνοούνται συγκεκριμένα πρόσωπα.