Με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια ανοίγει μέχρι τις 12 Ιουλίου ο νέος κύκλος του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον, συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ. Ο οδηγός εφαρμογής παρουσιάζεται σήμερα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομίας – Ανάπτυξης.

Περί τα 25.000 νοικοκυριά θα μπορέσουν να τύχουν επιδότησης έως 60% αν δεν έχουν παιδιά ή 70% αν έχουν προστατευόμενα μέλη. Μπορούν επίσης να λάβουν και άτοκο δάνειο προκειμένου να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες των κατοικιών τους για την ενεργειακή τους αναβάθμιση, αλλά και να χρησιμοποιήσουν και ίδια κεφάλαια προκειμένου να συμπληρώσουν το αναγκαίο για αυτούς ποσό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτή την εβδομάδα, εκτός απρόοπτου, θα δημοσιευτεί και ο αναλυτικός οδηγός εφαρμογής του προγράμματος με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα κυριότερα σημεία του οδηγού και το καινούργιο δεδομένο που υπάρχει σε αυτόν είναι ο διπλασιασμός του εισοδηματικού κριτηρίου της τελευταίας κατηγορίας από τις συνολικά επτά. Αυτό ανεβαίνει, σύμφωνα με όσα ανήγγειλε μέσω των «ΝΕΩΝ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, στα 80.000 με 85.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα). Στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα έφτανε στα 45.000 με 50.000 ευρώ. Υψηλότερα θα ανέβει και το ατομικό εισόδημα, το οποίο ήταν στα 35.000 με 40.000 ευρώ.

Αυτή η κατηγορία θα δικαιούται άτοκο δάνειο και όχι επιχορήγηση.

Η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη ανά αιτούντα θα είναι τα 25.000 ευρώ, αν και συνήθως το ποσό που ζητούν τα νοικοκυριά κυμαίνεται μεταξύ 13.000 και 15.000 ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον προβλέπει, εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών, και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:

1.      Αντικατάσταση κουφωμάτων.

2.      Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης.

3.      Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.

4.      Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή – η επιλογή γίνεται από μητρώο που θα συσταθεί -, ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ). Βάσει αυτού και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου, καταβάλλονται στους ωφελουμένους τα κίνητρα του προγράμματος. Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών καλύπτονται από το πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Οσοι επιλεγούν για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής εφόσον έχουν πάρει δάνειο. Εκταμιεύεται το 70% του συνολικού ποσού. Εκείνοι που θα επιλέξουν να καλύψουν οι ίδιοι, με δικά τους κεφάλαια, τη διαφορά από το ποσό επιδότησης μέχρι το τελικό ύψος των δαπανών, μπορεί να τους δοθεί προκαταβολή. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί κατάθεση ιδίων κεφαλαίων, μόνο όμως μέσω τραπεζικού συστήματος, στον προμηθευτή και για ποσό που δεν υπερβαίνει το συνολικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων.

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου). Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του πίνακα που δημοσιεύεται δίπλα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που δημοσιεύονται δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν όταν ανακοινωθεί επίσημα ο οδηγός του προγράμματος.

Με βάση λοιπόν τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα εισοδηματικά κριτήρια διακρίνονται σε επτά κατηγορίες. Οσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό επιδότησης, το οποίο ανέρχεται έως και 70%. Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος – έως και δύο παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η έβδομη και τελευταία κατηγορία, αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου. Η πρώτη, η χαμηλότερη κατηγορία, αφορά τις οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και με οικογενειακό έως 20.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ το ανώτατο ποσό των δαπανών που μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ανερχόταν στα 25.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα που πρόκειται να προκηρυχθεί θα παραμείνει, όπως προαναφέρθηκε, το ίδιο ποσό.