Όλο και περισσότερο αναδεικνύεται η σημασία της δημιουργικής σκέψης για ένα παιδί και το πόσο το βοηθάει στο σχολείο, να λύνει προβλήματα, να σκέφτεται με νέους τρόπους και να εξερευνά καινούργιες περιοχές γνώσεων και ενδιαφερόντων. Μάλιστα το καλοκαίρι και δη οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η καλύτερη περίοδος για να βοηθήσετε το παιδί σας να αξιοποιήσει τις δημιουργικές του ικανότητες, καθώς αμφότεροι έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Λειτουργώντας προς αυτή την κατεύθυνση στον τόπο διακοπών σας κι όχι μόνο, αξιοποιήστε τις δυνατότητες που σας δίνει η φύση κι αφήστε το παιδί να εξερευνήσει την παραλία, να μαζέψει βότσαλα, να ψάξει για κοχύλια, να χτίσει κάστρα, να μετρήσει βάρκες στη θάλασσα, αστέρια και σύννεφα στον ουρανό και να φανταστεί με τι μοιάζει το σχήμα τους…

Παίξτε παιχνίδια δημιουργικότητας στο αυτοκίνητο και στην παραλία προσπαθώντας να βρείτε π.χ. όσο περισσότερες διαφορετικές χρήσεις μπορείτε για ένα αντικείμενο, ένα τούβλο, ένα ξυλαράκι, ένα κοχύλι.

Συζητήστε με το παιδί σας για διάφορα θέματα και αναπτύξτε επιχειρήματα, διαφωνήστε και επιτρέψτε του να εκφράσει διαφορετική γνώμη. Ενθαρρύνετέ το να βρει διαφορετικές λύσεις σε κάποιο ζήτημα ή πρόβλημα. Γενικότερα ενθαρρύνετε την περιέργεια και το να ζητά απαντήσεις για κάθε τι και τονώστε τη γεμάτη  φαντασία, ανεξάρτητη σκέψη κάνοντας ερωτήσεις και παίζοντας παιχνίδια.

Για παράδειγμα παίξτε παιχνίδια που απαιτούν διαφορετικές απαντήσεις ή ρόλων τύπου «Τι θα γινόταν αν… συνέβαινε αυτό» ή «αν… είμαστε κάποιο ζώο». Παίξτε παιχνίδια που συνδυάζουν τη φαντασία με το λόγο, λόγου χάρη βρείτε τρόπους να χτίσετε ένα κατάλυμα σε ένα ερημονήσι. Φτιάξτε τις δικές σας ιστορίες. Ένας ξεκινάει την ιστορία και ο επόμενος προσθέτει κι από κάτι… Αλλάξτε το τέλος γνωστών ιστοριών και παραμυθιών. Προκαλέστε τη σκέψη των παιδιών να πάει ένα βήμα πιο πέρα παίζοντας ομοιότητες και διαφορές, και βρίσκοντας για παράδειγμα που μοιάζουν μια γάτα κι ένας υπολογιστής.

Ενθαρρύνετε το πηγαίο χιούμορ και γελάστε με τα αστεία του.

Ετσι ή αλλιώς αποφεύγετε να αποθαρρύνετε το παιδί. Δείξτε σεβασμό σε κάθε προσπάθειά του κι επικροτείστε την κι επιβραβεύστε την. Υποστηρίξτε το και ενθαρρύνετέ το να διαβάσει βιβλία δημιουργικής απασχόλησης που καλλιεργούν τη φαντασία και τονώνουν την αυτοπεποίθηση, αλλά και να ζωγραφίσει, να κάνει κατασκευές, να παίξει στη φύση, να κάνει συλλογές, να ασκήσει τις δημιουργικές του ικανότητες με διάφορους τρόπους.

Ασχοληθείτε εσείς με κάτι δημιουργικό και δώστε το καλό παράδειγμα! Καλές και δημιουργικές διακοπές!