Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η επίδοση κρίνεται απογοητευτική δεδομένου ότι στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 2,3% και παρόλα αυτά το έτος έκλεισε με ανάπτυξη 1,9%.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 0,2%, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στα τέλη του 2018 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους είχε συρρικνωθεί οριακά.

H εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει «σβηστή» παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «ελατήριο» που είναι έτοιμο να εκτινάξει τη χώρα. Η χρονιά ξεκινά απογοητευτικά και μπορεί να θεωρηθεί ότι απέχει αρκετά από μια δυναμική εκκίνηση δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% φέτος και οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν έθεταν τον πήχη οριακά χαμηλότερα στο 2,2%. Τράπεζα της Ελλάδος και ΙΟΒΕ έχουν εκτιμήσει ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τελικά κοντά στο 1,9%. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών άλλωστε για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανέφερε ρυθμό ανάπτυξης 1,6%.

Αναλυτικά η εικόνα έχει ως εξής:

Ετήσια μεταβολή

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.

Αύξηση κατά 9,5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.

Τριμηνιαία μεταβολή

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1 % σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

Μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%.

Aύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Σταϊκούρας: Η οικονομία συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις της ως αποτέλεσμα της συνειδητής κυβερνητικής επιλογής να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχει υπερπλεονάσματα. Επί μία ολόκληρη τετραετία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε κάθε στόχο που η ίδια έθεσε για την ανάπτυξη», ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας δια του αρμόδιου τομεάρχη Χρ. Σταϊκούρα, για τα οικονομικά στοιχεία της ανάπτυξης που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

«Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, πολλές επενδύσεις, καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό μπορεί να γίνει με την υλοποίηση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τη μείωση φόρων και εισφορών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, την υλοποίηση πολιτικών για τους συμπατριώτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», καταλήγει η ΝΔ.