Αν και πρέπει να φροντίζουμε τη διατροφή μας όλο το χρόνο κι όχι μόνο εν όψει καλοκαιριού  και της έκθεσής μας στον ήλιο, υπάρχουν τροφές, τις οποίες μπορούμε να εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα… στο παραπέντε, που θωρακίζουν οργανισμό και δέρμα, ώστε να αντεπεξέλθουν στην καταπόνηση του καλοκαιριού, και που μας βοηθούν να αποκτήσουμε ομοιόμορφο μαύρισμα. Έχουμε και λέμε:

Καταναλώστε τρόφιμα με βιταμίνη Α (καρότα, τομάτα, πεπόνι,  γάλα) η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη φυσική αντοχή της επιδερμίδας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Ως γνωστόν η βιταμίνη Α βοηθά και στο μαύρισμα.

Φωτοπροστατευτική δράση έχουν και τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα, όπως τα βερίκοκα, η γλυκοπατάτα, το καλαμπόκι.

Το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει βιταμίνη Ε επίσης ενισχύει την αντοχή του δέρματος κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τρόφιμα με σελήνιο, όπως φιστίκια, δημητριακά ολικής αλέσεως, σουσάμι, σιτάρι, τόνο, θαλασσινά, κοτόπουλο, μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα.

Οι ντομάτες, οι οποίες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο,  μια ουσία, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν από τα προβλήματα που δημιουργούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UVA, UVB) στο δέρμα μας και από το κάψιμο. Όταν μάλιστα μαγειρεύονται, τότε το λυκοπένιο αξιοποιείται καλύτερα από τον  οργανισμό. Λυκοπένιο υπάρχει και στα κοκκινωπά φρούτα όπως το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ.

Προστατευτικά στην UVA και UVB ακτινοβολία επίσης λειτουργούν τα πλούσια σε ω-3 λιπαρά τρόφιμα, όπως λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, καρύδια και λιναρόσπορος.

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε πίνοντας πολλά υγρά (νερό, χυμούς φρούτων), καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την εφίδρωση και την αποβολή ηλεκτρολυτών από το σώμα διαταράσσοντας την ισορροπία των υγρών του. Είναι προτιμότερο να πίνετε τα νερά πριν και μετά τα γεύματα. Από τα ροφήματα που βοηθούν περισσότερο είναι τα πλούσια σε πολυφαινόλες πράσινο και μαύρο τσάι.

Γενικότερα αποφύγετε τα πολύ παγωμένα αναψυκτικά, που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι στομαχόπονο, καθώς και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τους πολλούς καφέδες, που αφυδατώνουν επιπλέον. Αν ιδρώνετε πολύ αυξήστε την κατανάλωση αλατιού για να αναπληρώσετε το νάτριο που χάνεται. Έτσι ή αλλιώς να κάνετε μικρά κι ελαφρά γεύματα, με έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορίζοντας τα λιπαρά φαγητά, και γενικότερα να αποφεύγετε τα ζεστά φαγητά.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί το αντηλιακό σας, το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου σας. Καλές βουτιές!