Κόλπο γκρόσο με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Μπορεί ο συντελεστής να μειώθηκε από το 24% στο 13%, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν βλέπουν καμία διαφορά, καθώς οι επιχειρηματίες φρόντισαν να αυξήσουν τις τιμές, εξουδετερώνοντας τη μείωση του ΦΠΑ και βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφορά στις τσέπες τους.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι καταναλωτές πέφτουν θύματα αθέμιτων πρακτικών από μερίδα επιχειρηματιών της εστίασης, οι οποίοι όταν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές σπεύδουν να περάσουν απευθείας τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, με κόλπα, καρπώνονται οι ίδιοι τα οφέλη.

«ΤΑ ΝΕΑ» έπειτα από έρευνα παραθέτουν περιπτώσεις στις οποίες επιχειρηματίες από τον χρόνο της εστίασης αύξησαν τις τιμές παράλληλα με τη μείωση του φόρου, στερώντας τα οφέλη του μειωμένου ΦΠΑ από τα νοικοκυριά.

Ενδεικτικό είναι ότι μία μερίδα πατάτες σε ταχυφαγείο με τον ΦΠΑ 24% κόστιζε 3 ευρώ. Μετά τη μετάπτωση του ΦΠΑ στο 13%, η τιμή θα έπρεπε να πέσει στα 2,58 ευρώ. Ωστόσο παραμένει στα τρία ευρώ με μειωμένο τον ΦΠΑ. Σε άλλη περίπτωση, το σουβλάκι με πίτα και γύρο κόστιζε 2,90 ευρώ με ΦΠΑ 24%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% κοστίζει και πάλι 2,90 ευρώ, αν και θα έπρεπε να είχε μειωθεί στα 2,64 ευρώ. Σε άλλο κατάστημα, το καλαμάκι σουβλάκι πριν από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% κόστιζε 1,6 ευρώ, τιμή στην οποία και παρέμεινε, ενώ θα έπρεπε να είχε μειωθεί στο 1,47 ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν προχώρησαν σε μειώσεις, όπως άλλωστε πολλοί είχαν προειδοποιήσει με τη δικαιολογία ότι στο παρελθόν είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ, αλλά και κάθε άλλη επιβάρυνση που έχει προκύψει από τη φορολογία, όπως επίσης και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Γιατί οι καταναλωτές δεν βλέπουν διαφορά παρά τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% σε 13%;

-Ποιες δικαιολογίες προβάλουν οι επιχειρηματίες για τη μη μείωση του ΦΠΑ;

-Ποιοι εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τρίτης

Πώς «έφαγαν» τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση