Νυν υπέρ πάντων ο αγώνας… για τις προεκλογικές προσλήψεις των περίπου 140 εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ είναι αυτήν την περίοδο το κύριο σύνθημα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Κι έτσι, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», με δική του εντολή τραβάει πιο πίσω, τουλάχιστον κατά έναν μήνα (για Ιούλιο) την εκκίνηση των διαδικασιών της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας προκειμένου να βρεθεί το μοντέλο απορρόφησης του προαναφερόμενου προσωπικού. Οι παραπάνω υπάλληλοι, που βρίσκονται εδώ και μέρες σε απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλώντας προβλήματα στα δρομολόγια των κινούμενων με φυσικό αέριο λεωφορείων του ΟΑΣΑ, εργάζονταν επί χρόνια στη ΔΕΠΑ μέσω εταιρειών απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού. Οταν ήλθε η ώρα να σπάσει η εταιρεία στους κλάδους Εμπορίας (με θυγατρική τη Φυσικό Αέριο Αττικής και δραστηριότητες την αεριοκίνηση, τη χονδρική εμπορία και τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας) και Υποδομών (με θυγατρικές τις ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ και τις δραστηριότητες των διεθνών επενδυτικών σχεδίων), ο Γιώργος Σταθάκης δεσμεύτηκε για τις προσλήψεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ιδιωτικοποιηθεί κατά το 50% συν μία μετοχή και η ΔΕΠΑ Υποδομών κατά μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Τις πωλήσεις των μετοχών θα τις κάνει το ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόσκληση

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε προγραμματιστεί να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 8 Απριλίου, αφού ψηφίστηκε ο νόμος για τον διαχωρισμό του ομίλου. Επίσης υπήρχε ένα περιθώριο έως τέλος Μαΐου να ολοκληρωθούν οι εταιρικές και διοικητικές διαδικασίες της σύστασης των νέων εταιρειών. Και σε αυτό το διάστημα θα προσλαμβάνονταν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Ωστόσο διαπιστώθηκαν νομικές αδυναμίες για τις προσλήψεις, ιδίως των 100 εκ των 140, οι οποίοι εργάζονταν στο σκέλος της εμπορίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ έκριναν επίσης στη συνέχεια ότι για να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός και η σύσταση των νέων εταιρειών της ΔΕΠΑ ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν πλήρη εικόνα της πωλούμενης επιχείρησης.

Σήμερα λοιπόν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ για να εγκρίνει τις παραπάνω ενέργειες. Ωστόσο, εξαιτίας της μη πρόσληψης των 100 εργαζομένων η συνέλευση αναβλήθηκε και μεταφέρεται μάλλον για το τέλος του Ιουνίου. Προς τα πίσω πάει και η πώληση του 50% συν μία μετοχής της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές προσλήψεις θα γίνουν είτε μέσω της σύστασης άλλης θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας είτε η υπάρχουσα θυγατρική της Φυσικό Αέριο Αττικής θα αναλάβει την εκτέλεση υπηρεσιών της ΔΕΠΑ, τις οποίες εκτελούσαν οι 100 εργολαβικοί, ώστε να προσληφθούν από τη Φυσικό Αέριο Αττικής.