Πολιτικό σάλο προκαλεί η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για τον νέο… κοτεράτο υπουργό ο οποίος επέλεξε να κάνει σκαφάτες διακοπές την ίδια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση αναζητούσε άλλοθι για τις χλιδάτες βόλτες του πρωθυπουργού με τη θαλαμηγό της Κ. Παναγοπούλου.

Ο Λευτέρης Κρέτσος, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του Νίκου Παππά προφανώς αισθάνθηκε… κουρασμένος κι αποφάσισε να πάρει ένα πολυτελές γιοτ και να κάνει διήμερο στον Σαρωνικό αφήνοντας εκτός βόλτας στελέχη του υπουργείου αλλά και τους… υψηλούς προσκεκλημένους της κινηματογραφικής βιομηχανίας που ο ίδιος φιλοξενούσε.

Με τρόπο εξευτελιστικό για τους καλεσμένους αλλά κι ενδεικτικό του εθισμού κυβερνητικών στελεχών στη χλιδή, ο νέος σκαφάτος υπουργός (υπενθυμίζεται ότι τα ΝΕΑ εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα έχουν γράψει και για άλλον υπουργό) κ. Κρέτσος είπε να κάνει κι αυτός την ντόλτσε βίτα του με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Ολο το ρεπορτάζ

Ας δούμε τι έγραψαν τα «ΝΕΑ» στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Διονύση Νασόπουλου:

«Η κυβέρνηση ακόμη κλυδωνιζόταν από την – αναγκαστική – επιβεβαίωση της Κατερίνας Παναγοπούλου για τη σκαφάτη απόδραση του Αλέξη Τσίπρα στο Ιόνιο, όταν ο Λευτέρης Κρέτσος έφθανε στη μαρίνα της Βουλιαγμένης και επιβιβαζόταν σε πολυτελέστατο γιοτ για ένα διήμερο στον Σαρωνικό που είχε ενδιάμεσους σταθμούς την Υδρα και τις Σπέτσες και κατάληξη στο Ναύπλιο. Το κότερο των 35 μέτρων, που διατίθεται προς ενοικίαση, χρησιμοποιήθηκε από τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής για να ακολουθήσει με άνεση και ηρεμία μια ομάδα ξένων στελεχών της κινηματογραφικής βιομηχανίας που φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας. Ο υφυπουργός και η προσωπική του ασφάλεια μετακινήθηκαν ινκόγκνιτο με το ιδιωτικό γιοτ, όταν οι συνεργάτες του στο υπουργείο, που συνόδευαν την ξένη αποστολή, έπαιρναν το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά.

Ο Λευτέρης Κρέτσος προφανώς δεν εξεπλάγη όταν τέσσερις μέρες αργότερα ο Πρωθυπουργός, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, δικαιολογούσε πλήρως μια ροπή των υπουργών του για αποδράσεις με κότερα – σε μια προσπάθεια βέβαια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις για τη δική του «εξαφάνιση» στο Ιόνιο με το γιοτ της οικογένειας Παναγόπουλου, τρεις εβδομάδες μετά την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. Η θύελλα που προκάλεσε η επιβεβαίωση της Κατερίνας Παναγοπούλου, τραυματίζοντας βαθιά την κυβέρνηση την ώρα που προσπαθούσε να αναστηλώσει την «αριστερή» εικόνα της, δεν πτόησε τον υφυπουργό – δεξί χέρι του Νίκου Παππά στο ΨΗΠΤΕ. Αντιθέτως, φρόντισε για τη δική του «απόδραση» με ένα άλλο γιοτ.

Ηταν κυβερνητική αποστολή;

Πρόκειται για ταξίδι που πιθανότατα θα καλυφθεί με τον μανδύα μιας κυβερνητικής αποστολής που στόχευε στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, αλλά αποτελεί ακόμη μια πρόκληση από τα μέλη μιας κυβέρνησης που προεκλογικά ψάχνει την «ώρα των πολλών». Διότι όλα αυτά μπορεί να είναι νόμιμα, είναι όμως και ηθικά; Και πώς συμβιβάζονται με τους υποτιθέμενους «αγώνες υπέρ του λαού», την ώρα που ο τελευταίος έχει περάσει τα πάνδεινα την τελευταία δεκαετία;

Η «απόδραση»

Γιατί από την πλευρά του υφυπουργού φαίνεται πως η αποστολή αντιμετωπίστηκε και ως ευκαιρία για μια χλιδάτη ανάπαυλα, εγείροντας σειρά ερωτημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», η νέα υπουργική «απόδραση» με ένα άλλο γιοτ, από τις 9 έως τις 13 Μαΐου, τις μέρες δηλαδή που η κυβέρνηση αναζητούσε δικαιολογίες για το κότερο της Παναγοπούλου, συνδέθηκε με την φιλοξενία και ξενάγηση των ξένων κινηματογραφιστών, στελεχών παραγωγής κ.ά., στο πλαίσιο του προγράμματος Greece Fam Trip Schedule. Μετά την τριήμερη διαμονή της στην Αθήνα, με έξοδα του υπουργείου, η ομάδα μετακινήθηκε σε Υδρα, Σπέτσες και από εκεί στην Αργολίδα και κατόπιν στη Μεσσηνία. Για τη βόλτα στα νησιά, ο Λευτέρης Κρέτσος επέλεξε τη μετακίνηση με ιδιωτικό γιοτ, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου που συμμετείχαν στην αποστολή, όπως προκύπτει και από τις αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια για τις αποζημιώσεις τους, ταξίδεψαν με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ενα βασικό ερώτημα είναι γιατί ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ δεν ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα. Ο ίδιος  – και η ασφάλειά του – σύμφωνα με το υπηρεσιακό σημείωμα για το υπουργικό δρομολόγιο, από τη Βουλιαγμένη έφθασε στην Υδρα με το κότερο στις 9 Μαΐου, το απόγευμα της ίδιας μέρας μετακινήθηκε στις Σπέτσες και την άλλη μέρα συνέχισε με το ίδιο γιοτ ώς το Ναύπλιο. Από εκεί μαζί με την ομάδα των ξένων προσκεκλημένων, κατέληξε οδικώς στη Μεσσηνία. Οι συνεργάτες του, που δεν έτυχαν της προνομιακής μετακίνησης με το κότερο, πέρασαν από τις Σπέτσες στην Κόστα, συνοδεύοντας τους προσκεκλημένους, οι οποίοι μετακινούνταν με μισθωμένο λεωφορείο. Ο Κρέτσος μετακινήθηκε με την ομάδα μετά την αργολική πρωτεύουσα.

Στην υπηρεσιακή αναφορά για το δρομολόγιο του υφυπουργού τονίζεται ότι αρκούσε μια «διακριτική επιτήρηση» και δεν χρειαζόταν να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα τάξης από τις τοπικές Αρχές – εν ολίγοις, να μην κλείσουν δρόμοι για να περάσει ο υφυπουργός. Δείχνει να είναι μια παραχώρηση ύστερα από μια κίνηση που διαχώριζε τον υφυπουργό ακόμη και από τους δικούς του συνεργάτες. Αλλωστε επιστρέφοντας στις 13 Μαΐου στην Αθήνα, ξεκίνησε και αυτός τον πόλεμο που είχε ήδη κηρύξει ο Πρωθυπουργός κατά της ελίτ…

Απάντηση χωρίς να απαντά

Η απάντηση του Λευτέρη Κρέτσου επιβεβαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ». Κι αυτό γιατί δεν απαντά επί της ουσίας στο δημοσίευμα που ανέφερε ότι αυτός έκανε βολτίτσες με το κότερο ενώ τους εκπροσώπους των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο τους μετέφερε με πούλμαν και με το πλοίο της γραμμής. Ο ίδιος επέλεξε να κάνει χλιδάτες διακοπές αφήνοντας τα στελέχη αυτών των κορυφαίων εταιρειών να βολοδέρνουν και ο ίδιος τα δυσφήμισε, όχι η εφημερίδα.

Διαβάστε την ανακοίνωση του κ. Κρέτσου στην οποία δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο δικό του θέμα, δηλαδή στο ότι αποφάσισε να… μοιάσει στον Αλέξη Τσίπρα και να κάνει πολυτελείς διακοπές, προφανώς γιατί και αυτός ήταν… κουρασμένος.

Τι λέει η ανακοίνωση

Ο κ. Κρέτσος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Έναν εντελώς απαράδεκτο τρόπο επέλεξαν “Τα Νέα” του κ. Μαρινάκη για να δυσφημίσουν την επίσκεψη εκπροσώπων των μεγαλύτερων κινηματογραφικών στούντιο του κόσμου στη χώρα μας.

Για πρώτη φορά, στελέχη από το Netflix, την Amazon, την Universal, την HBO του Game of Thrones, τη Disney και άλλους, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά για τα αναπτυξιακά κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα, να συναντηθούν με την εγχώρια οπτικοακουστική βιομηχανία και να επισκεφθούν ιδανικές για γυρίσματα τοποθεσίες της χώρας μας.

Ήταν μια επίσκεψη που το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης προετοίμαζε για πάνω από ένα χρόνο, με τη συνδρομή και τη συνεργασία φορέων από το χώρο του τουρισμού, της κινηματογραφικής βιομηχανίας και της εστίασης.

Για “Τα Νέα”, η προσπάθεια αυτή, που αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική, βαφτίστηκε “βόλτα με το κότερο”. Είναι πραγματικά εξοργιστικό και απαράδεκτο ένας εθνικός στόχος, που πολλές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εξήγγειλαν αλλά καμία δεν είχε το πολιτικό όραμα να υλοποιήσει, να εργαλειοποιείται για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές ανάγκες.

Αν “Τα Νέα” τηρούσαν, έστω και προσχηματικά, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, όφειλαν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο ώστε να τους απαντήσουμε σε κάθε απορία και να τους διευκολύνουμε στην “έρευνά” τους.

Όσο για τους χαρακτηρισμούς από τον μονίμως επισπεύδοντα αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και το εμετικό του tweet, του προτείνω να ανακαλέσει άμεσα, καθώς δεν θα επιτρέψω σε κανένα να ρίξει σκιές στην απολύτως έντιμη πολιτική και προσωπική μου διαδρομή».